Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
25.09.2019 09:05

Mesto pripravuje z výberu parkovného fond na podporu mobility


Ilustračná snímka


Mesto Nitra pripravuje komplexné riešenie parkovania na svojom území. Zmeny plánuje realizovať postupne, v rámci finančných a personálnych kapacít mesta.


„Počas tohtoročnej jesene sa začne s počítaním áut v uliciach. Touto formou zistíme aktuálny počet vozidiel, čo nám umožní zistiť, koľko parkovacích miest ešte v meste chýba. Z tohto údaju vieme odhadnúť celkové náklady na realizáciu tejto investičnej akcie,“ povedal hovorca mesta Tomáš Holúbek.       

Plánovanou novinkou bude napríklad fond na podporu mobility, do ktorého pôjde výber z parkovného. Zmeny sa plánujú aj v centrálnej mestskej zóne. „V centre mesta je naším cieľom dosiahnuť, aby bolo 20 percent kapacít voľných pre ľudí prichádzajúcich do centra za prácou a povinnosťami,“ uviedol primátor Nitry Marek Hattas.        

Počas budúceho roku plánuje radnica pracovať na príprave, analýzach a pasportizácii parkovacích miest. V teréne bude zároveň hľadať ďalšie vhodné miesta pre odstavné parkoviská. „Neviem si predstaviť, že by sme novú parkovaciu politiku spustili všade v prvý deň roku 2020. Mesto, kde regulácia parkovania funguje, je Trenčín. Ale aj im trvalo niekoľko rokov, kým bolo vidieť prvé výsledky. V Nitre to nebude inak. Prvé reálne merateľné výsledky budeme vidieť najskôr v roku 2021,“ skonštatoval primátor.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.10.2016
Finálne riešenie parkovacej politiky bude výhodné pre Bratislavčanov
V utorok (18. októbra) sa uskutočnilo zasadnutie Komisie dopravy a informačných systémov, na ktorom poslancom mestského zastupiteľstva a členom komisie primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal a experti hlavného mesta a spoločnosti Deloitte predstavili model fungovania parkovacieho systému v Bratislave.
viac
02.11.2016
Mestá v Nitrianskom kraji poplatok za rozvoj nezavádzajú
Zákon o miestnom poplatku za rozvoj nenašiel v Nitrianskom kraji priaznivcov. Poplatok za rozvoj sa jednotlivé mestá rozhodli nezavádzať. Krajské mesto Nitra podľa vyjadrenia z odboru daní a poplatkov momentálne neplánuje zavedenie poplatku za rozvoj.
viac
21.12.2016
Projekt Smart City zmodernizuje mesto a jeho služby
Z Nitry by sa v budúcnosti malo stať inteligentné a moderné mesto. Vďaka projektu Smart City sa má zmeniť na sídlo, ktoré produkuje minimum emisií, šetrí zdroje, je energeticky efektívne a je schopné poskytnúť svojim obyvateľom vysokú kvalitu života.
viac
23.12.2018
Mesto preberá parkovanie do svojej réžie od 7. januára
Mesto Košice potvrdilo, že v zmysle všeobecne záväzného nariadenia (VZN) sa od 1. januára 2019 stáva namiesto spoločnosti EEI výlučným prevádzkovateľom parkovacích miest v zóne plateného parkovania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %