Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
16.03.2023 11:40

Mesto pristúpilo k rušeniu autobusových spojov a zvýšeniu cestovného


Snímka zdroj: (sadlc.sk).


V meste Lučenec dôjde od apríla k zmenám vo verejnej doprave, rušiť sa budú viaceré nevyužívané autobusové spoje a zvýši sa tiež cena cestovného.


Návrh optimalizácie mestskej autobusovej dopravy schválili poslanci mesta na pondelňajšom (13. 3.) zasadnutí mestského zastupiteľstva. Informovala o tom hovorkyňa mesta Michaela Baboľová.

Schválená optimalizácia počíta s rušením najmenej vyťažených spojov či s pozastavením linky medzi Rúbaniskom II a autobusovou stanicou počas letných prázdnin. Redukcia spojov sa dotkne štyroch z piatich existujúcich liniek mestskej autobusovej dopravy, ktorú v meste zabezpečuje spoločnosť SAD Lučenec.

Samospráva v rozpočte na rok 2023 vyčlenila na fungovanie mestskej autobusovej dopravy 500 000 eur, dopravca mal podľa mesta predložiť výšku predpokladanej straty na rok 2023 v sume približne 800 000 eur. Zvýšená cena má odzrkadľovať zvýšené výdavky spojené s krízou v oblasti energií či inflácie. Predpokladaný prínos prijatých zmien samospráva vyčíslila na približne 235 000 eur.

"Naším cieľom je mestskú autobusovú dopravu udržať v čo najvyššej kvalite, a preto je optimalizácia nevyhnutná. Jej fungovanie a čo najvyššie možné vyťaženie cestujúcimi zabezpečí zníženie počtu áut v uliciach mesta, čím sa odľahčí hustota premávky, zrýchli sa vyprázdňovanie križovatiek a dôjde aj k uvoľneniu parkovacích miest v určitých lokalitách," skonštatovala primátorka mesta Alexandra Pivková.

V rámci optimalizácie mestskej autobusovej dopravy v Lučenci dôjde tiež k zvýšeniu cestovného, ktorého výška sa nemenila od roku 2018. Dospelé osoby po novom zaplatia za cestovný lístok v hotovosti o 0,20 eura viac, pri použití dopravnej karty o 0,15 eura viac. Zvýši sa tiež poplatok za celosieťový lístok s platnosťou 30 dní, u dospelých z ôsmich na 11 eur.

Samospráva cestujúcim odporúča používať v autobusovej doprave mesačné lístky či dopravné karty a využívať tak zľavnené cestovné. "Podľa údajov vyplývajúcich z počtu prepravených osôb môžeme tvrdiť, že až približne 60 percent cestujúcich mestskou autobusovou dopravou v Lučenci nevyužíva dopravnú kartu," uviedlo mesto s tým, že vybaviť si ju je možné na lučeneckej autobusovej stanici.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.11.2020
Tornaľa má novú autobusovú stanicu
Lepšie priestory pre cestujúcich a zároveň vhodnejšiu lokalitu pre vozidlá hromadnej prepravy má priniesť nová autobusová stanica v meste Tornaľa v Revúckom okrese, ktorú v novembri oficiálne odovzdali do užívania. Informovala o tom primátorka Anna Szögedi.
viac
08.04.2021
Košický a Prešovský kraj pripravujú novinky v autobusovej doprave
Košický samosprávny kraj (KSK) a Prešovský samosprávny kraj (PSK) pripravujú novinky v integrovanom dopravnom systéme (IDS). Tarifa prímestskej autobusovej dopravy sa už čoskoro zmení z kilometrickej na zónovú.
viac
11.02.2022
Banskobystrická župa vyhodnotila veľký tender na dopravcov
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) má za sebou veľký medzinárodný tender na autobusových dopravcov, ktorí budú počas desiatich rokov zabezpečovať služby prímestskej autobusovej dopravy v kraji. 
viac
27.03.2023
Od 1. apríla sa zvýšia ceny cestovného v prímestskej autobusovej doprave
Od 1. apríla pristúpi Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) po dohode s dopravcami SAD Zvolen a Lučenec k zvýšeniu cien cestovného v prímestskej autobusovej doprave.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %