Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
16.05.2019 05:05

Mesto sa opäť zapojí do Noci múzeí a galérií, vstup bude zadarmo


Plagát - Noci múzeí a galérií v Galante


Do celoslovenského podujatia Noc múzeí a galérií sa 18. mája zapojí aj Galanta v jej troch kultúrnych inštitúciách – v renesančnom a neogotickom kaštieli a vo vlastivednom múzeu.


K nahliadnutiu budú sprístupnené stále expozície a výstavy, prednášky, tvorivé dielne a pripravený bude aj kultúrny program. TASR poskytla informácie Andrea Cupal Baricová z Vlastivedného múzea v Galante.      

 V renesančnom kaštieli sa okrem komentovanej prehliadky bude o 13.00 h a 14.00 h konať prednáška pre mládež a dospelých pod názvom Štyri ženy – štyri storočia. Prednášať bude Anna Jónásová, ktorá sa posledné roky intenzívne venuje dejinám rodu Esterházyovcov. Výsledkom jej vedeckej práce je prvý zväzok knihy Ženy rodu Esterházyovcov, vydaný v roku 2014, a v tomto roku vyjde pokračovanie, z ktorého predstaví jej ženské postavy. Návštevníci sa dozvedia o humanistke zo 16. storočia, o zakladateľke rodu zo 17. storočia, o bohatej a nešťastnej dáme z 18. storočia a rebelke – herečke z 19. storočia. Prednáška bude obohatená sprievodným programom – vystúpením žiakov Základnej umeleckej školy Josepha Haydna a členov občianskeho združenia Fringia z Bratislavy, ktorí budú prezentovať šaty z renesancie, baroka, klasicizmu a romantizmu a prezradia niektoré zaujímavosti týchto dôb. Na konci prednášky sa návštevníci môžu naučiť tancovať dobový tanec.       

Vo vlastivednom múzeu otvoria o 16.00 h výstavu s názvom Svet macíkov – zázračný svet zberateľky plyšových medvedíkov Anny Szóda. Okrem stálych expozícií tak pôjde o výstavu viac než 2000 plyšových medveďov a starých hračiek, ktorú uvedú samotná zberateľka Szóda a kurátorka výstavy Izabela Danterová. V súvislosti s touto výstavou pôjde aj o tvorivé dielne pre deti s ilustrátorkou Zuzanou Hlavatou, pričom deti si môžu vytvoriť vlastné leporelo „Môj macík“. Na programe bude aj bábkové predstavenie profesionálnej bábkarky Mariky Kecskés v slovenskom i v maďarskom jazyku pod názvom „Ako sa z divých zvierat stali domáce“. Všetci návštevníci, ktorí na oblečení budú mať macíka alebo prídu v medveďom kostýme, dostanú sladkú odmenu.       

Historický neogotický kaštieľ Esterházyovcov sa stane miestom na oddych, predstavia sa v ňom od 20.00 h predkapela Cupau feat a následne kapela Zuzany Mikulcovej, ktorá spája slovenské texty s pop-soulom a prvkami elektronickej hudby. Okrem toho sa v kaštieli bude konať prehliadka Kodályovej izby a aktuálnej výstavy v galérii.       Vstup na podujatie je bezplatný.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.08.2017
V areáli kaštieľa Esterházyovcov v Galante ožila bitka pri Vozokanoch
Múry a park kaštieľa, ktorý rod vlastnil, sa stali kulisou rekonštrukcie bitky, ktorá je považovaná za symbol protitureckého odboja.
viac
02.05.2018
Mesto sa zapojí do Noci múzeí a galérií, vstup na podujatia bude zadarmo
Do celoslovenského podujatia Noc múzeí a galérií sa 19. mája zapojí aj Galanta v jej troch kultúrnych inštitúciách - v renesančnom a neogotickom kaštieli a vo vlastivednom múzeu. K nahliadnutiu budú sprístupnené stále expozície a výstavy, pripravený bude aj kultúrny program.
viac
12.06.2018
Neogotický kaštieľ bude mať novú strechu, identickú s pôvodnou
Ukončenie prác na obnove strechy hlavnej budovy neogotického kaštieľa v Galante, ktoré sa začali minulý týždeň, je naplánované na koniec júla. Na novú strechu, ktorá bude identická s pôvodnou, schválili mestskí poslanci 200.000 eur. Radnica si na tento účel zobrala úver.
viac
01.11.2018
Mesto obnovilo ružovú záhradu Esterházyovcov
Samospráva mesta Galanta zrealizovala zo svojho rozpočtu prostredníctvom podpory Nadácie Slovenskej sporiteľne projekt s názvom "Obnova ružovej záhrady Esterházyovcov" v hodnote približne 4000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %