Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
14.03.2019 09:45

Mesto sa zapojí do Hodiny Zeme, pripravilo viacero aktivít


Ilustračná snímka


Bánovce nad Bebravou sa aj v tomto roku zapoja do celosvetovej kampane Hodina Zeme. S realizáciou rôznych aktivít, ktoré majú upriamiť pozornosť na ochranu životného prostredia, začali už v tomto období.


Hlavný program bude 30. marca. Informovala v stredu TASR hovorkyňa mesta Miroslava Robochová.      

 "V rámci poslednej marcovej soboty (30.3.) pozývame všetkých ľudí, aby sa zapojili do spoločného zberu odpadov. Prebiehať bude spolu s dobrovoľníkmi na sídlisku Dubnička okolo potoka Dubnička a smerom k vodnej nádrži Prusy, pri mestskom kultúrnom stredisku (MsKS) a Mestskej knižnici Ľ. Štúra na sídlisku Sever či v centre mesta smerom k mestskému parku," načrtla riaditeľka bánovského MsKS Zuzana Janáčová.       

V priestoroch Základnej umeleckej školy (ZUŠ) Dezidera Kardoša budú podľa nej dobrovoľníci sadiť a okopávať stromy, osádzať knižnú búdku, budovať kompostér, pričom tieto aktivity doplní i premietanie EKO filmov pre žiakov stredných a základných škôl.      

 "Logo Hodiny Zeme spočíva v zhasnutí svetla na 60 minút v čase od 20.30 h do 21.30 h a vytvára symboliku spoločnej zodpovednosti za budúcnosť našej planéty. Zároveň vyzýva ľudí, aby si uvedomili, že k zlepšeniu môže prispieť každý z nás," ozrejmila ďalej Janáčová.      

 V Bánovciach nad Bebravou preto podľa nej pripravili program na Námestí Ľ. Štúra od 20.00 h vyplnený hudbou a výtvarným umením. "Na hodinu vypneme verejné osvetlenie na námestí a spoločne vytvoríme symbol Hodiny Zeme zo sviečok. V priestoroch ZUŠ sa po zotmení budú môcť obyvatelia okolitých domov kochať tancom svetiel a hudobným programom s heslom Zhasni a pozeraj," priblížila.       

V poslednom marcovom týždni budú prebiehať rôzne aktivity aj v materských a základných školách s cieľom upriamenia pozornosti na environmentálne témy, ktorých výsledky budú prezentovať 30. marca na námestí. "V rámci iniciatívy ODPADni z Bánoviec bude v marci prebiehať zber a analýza odpadu či výroba ekologicky odbúrateľných voskovaných obrúskov," dodala riaditeľka MsKS.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.08.2019
Stredoveký festival priblíži históriu mesta a jeho okolia
Bánovce nad Bebravou sa na jeden deň prenesú do stredoveku. Názov festivalu Villa Ben, ktorý bude 17. augusta v mestskom parku, odkazuje na niekdajšie pomenovanie mesta a ponúkne remeslá, šermiarov či dobovú hudbu.
viac
10.01.2020
Bánovská radnica chce vybudovať centrum integrovanej zdravotnej starostlivosti
Samospráva má záujem rozšíriť zdravotnícku infraštruktúru pre obyvateľov mesta a jeho spádovú oblasť. Dosiahnuť to chce vybudovaním centra integrovanej zdravotnej starostlivosti (CIZS), kde by mali pôsobiť lekári z ambulantnej sféry. Zámer chce financovať z fondov Európskej únie.
viac
15.06.2021
Majstrovstvá v cestnej cyklistike ponúknu i sprievodný program
Spoločné majstrovstvá SR a ČR v cestnej cyklistike (17. 6. - 20. 6.) v Bánovciach nad Bebravou a okolí doplní i sprievodný program. Organizátori pripravili výzvy pre obce po trase pretekov, kultúrne vystúpenia či súťaž pre malých cyklistov. Informovala o tom bánovská samospráva.
viac
18.08.2022
Stredoveký festival ponúkne rytierov i dobové tance
Mesto Bánovce nad Bebravou sa 20. augusta symbolicky prenesie do stredoveku. Festival Villa Ben v mestskom parku opäť ponúkne rytierske súboje, lukostreľbu, historické palné zbrane, remeselníkov či ohňovú šou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %