Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
24.05.2022 10:35

Mesto Sabinov pripravuje opatrenia na zlepšenie klímy v meste


Sabinov.


Mesto Sabinov pripravuje opatrenia na zlepšenie klímy v meste v podobe vodozádržných opatrení. Občianske združenie Greengang vypracovalo pre samosprávu správu o stave krajiny, jej teplotného režimu a schopnosti zadržať dažďovú vodu.


Jej súčasťou je i návrh na ozdravenie klímy pre mesto. Informoval o tom hovorca mesta Juraj Vrábel.

Projekt bol podľa jeho slov financovaný z Európskeho sociálneho fondu v rámci operačného programu Efektívna verejná správa. "Jeho cieľom bolo zhodnotiť aktuálny stav krajiny, analýza a a následný návrh na realizáciu zmien a opatrení potrebných na trvalo udržateľnú ochranu a obnovu prírodných zdrojov," povedal Vrábel.

Výsledkom je podľa jeho slov návrh konkrétnych opatrení, ktoré môže mesto realizovať na svojom území s cieľom zachytávania dažďových vôd tak, aby nedochádzalo k negatívnym vplyvom na životné prostredie predovšetkým v centre mesta – jeho prehrievaniu a neúmernému odparovaniu vody.

Na základe vypracovanej správy sa podľa Vrábela javí ako najvhodnejšie riešiť vodozádržné opatrenia hlavne v centre mesta, konkrétne na ploche parku v rámci evanjelickej záhrady, ploche pri rímskokatolíckom kostole a ploche parkov v centre mesta na Námestí Slobody.

"Na júnovom zasadnutí mestského zastupiteľstva v rámci druhej zmeny rozpočtu mesta Sabinov na rok 2022 budú alokované finančné zdroje na obstaranie dokumentácie na uvedené lokality, aby sme boli pripravení na vyhlásené výzvy na nenávratné finančné prostriedky z eurofondov. V ďalšej etape by sme sa zamerali na ďalšie časti mesta, momentálne je to v rovine konzultácií," dodal Vrábel.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.11.2019
Viaceré obce získali podporu na vybudovanie klimatických opatrení
Vybrané obce na Slovensku vybudujú v budúcom roku v rámci projektu Klíma nás spája adaptačné prvky, ktoré majú pomôcť pri boji proti extrémnym podmienkam počasia, akými sú dlhotrvajúce suchá či letné horúčavy.
viac
05.03.2021
Karlova Ves využije 1,4 milióna eur z grantov na adaptačné opatrenia
Prostriedky z nórskych fondov a štátneho rozpočtu vo výške 1,4 milióna eur, ktoré bratislavská Karlova Ves získala na realizáciu adaptačných a mitigačných opatrení, majú prispieť k zvýšeniu odolnosti Karlovej Vsi voči zmene klímy.
viac
10.11.2021
Zelená strecha na škôlke vo Svidníku dostala ZELENÚ
Na vybudovania zelenej strechy získalo mesto Svidník finančný príspevok z Ministerstva životného prostredia vo výške 166 320,19 eur. Pre tento účel bolo schválené mestským zastupiteľstvom spolufinancovanie mesta vo výške 5 %.
viac
20.01.2023
Vodozádržné opatrenia v Beluši zmenia vzhľad i funkčnosť priestoru pred úradom
V obci Beluša v Púchovskom okrese odštartovali stavebné práce na najväčšej investičnej akcii - vodozádržných opatreniach v centre obce. Informoval o tom starosta Ján Prekop.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %