Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
06.11.2021 02:45

Mesto Šaľa obnovilo miestny poplatok za rozvoj, znížilo však sadzbu


Snímka zdroj: mesto Šaľa


Mesto Šaľa obnovilo miestny poplatok za rozvoj. Od začiatku budúceho roka zaplatia stavitelia 5 eur za štvorcový meter v prípade fyzických osôb a 10 eur za štvorcový meter v prípade právnických osôb.


Zavedenie poplatku odsúhlasili poslanci mestského zastupiteľstva, ktorí zároveň znížili pôvodne navrhované sadzby poplatku na polovicu. Informovala o tom hovorkyňa mesta Erika Kollerová.       

Samospráva zaviedla miestny poplatok za rozvoj po prvýkrát v roku 2020. Schválený poplatok pre fyzické osoby predstavoval 10 eur za štvorcový meter a pre právnické osoby 20 eur za štvorcový meter. Výber dosiahol sumu 18.169 eur. Následne bol poplatok za rozvoj pre rok 2021 zrušený. Podľa primátora Šale Jozefa Belického sa zrušením poplatku zlepšili podmienky pre podnikateľské prostredie, ktoré bolo v tom čase poznačené krízou a zároveň sa znížili výdavky na výstavbu rodinných domov.       

Poplatok za rozvoj môžu zaviesť mestá a obce od začiatku roka 2017. Predmetom dane je pozemná stavba, na ktorú bolo vydané právoplatné stavebné povolenie. Poplatníkom je buď fyzická alebo právnická osoba, ktorá je uvedená na stavebnom povolení ako stavebník. Poplatková povinnosť vzniká dňom právoplatnosti stavebného povolenia, poplatok za rozvoj vyrubuje mesto rozhodnutím.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.11.2016
Mestá v Nitrianskom kraji poplatok za rozvoj nezavádzajú
Zákon o miestnom poplatku za rozvoj nenašiel v Nitrianskom kraji priaznivcov. Poplatok za rozvoj sa jednotlivé mestá rozhodli nezavádzať. Krajské mesto Nitra podľa vyjadrenia z odboru daní a poplatkov momentálne neplánuje zavedenie poplatku za rozvoj.
viac
05.11.2019
Šaľa od budúceho roka zavedie poplatok za rozvoj
Mesto Šaľa začne od 1. januára 2020 vyberať poplatok za rozvoj. Platiť ho budú fyzické osoby i firmy za pozemné stavby vybudované na území mesta. Povinnosť uhradiť poplatok vznikne stavebníkom dňom právoplatnosti stavebného povolenia.
viac
14.11.2020
Mesto Šaľa zrušilo od budúceho roka poplatok za rozvoj
Mesto Šaľa zrušilo od začiatku januára budúceho roka poplatok za rozvoj. Rozhodli o tom mestskí poslanci na zasadnutí mestského zastupiteľstva.
viac
18.10.2021
Mesto Šaľa chce po pandémii obnoviť poplatok za rozvoj
Mesto Šaľa plánuje v budúcom roku obnoviť miestny poplatok za rozvoj. Samospráva ho zaviedla v roku 2020, schválený poplatok pre fyzické osoby predstavoval 10 eur za štvorcový meter a pre právnické osoby 20 eur za m2.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %