Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
10.06.2018 11:14

Mesto Spišská Belá pokračuje aj v tomto roku v obnove historickej zvonice


Ilustračná snímka


Mesto Spišská Belá pod Tatrami pokračuje aj v tomto roku v rekonštrukcii tamojšej renesančnej zvonice, ktorá patrí medzi jednu z najvyšších na Slovensku.


"V roku 2016 sme začali postupnú kompletnú obnovu zvonice v centre mesta, kedy sme z Ministerstva kultúry (MK) SR získali dotáciu vo výške 15.000 eur. K tejto sume z vlastného rozpočtu pridali viac ako 6000 eur a kompletne sa tak opravila strecha zvonice," priblížil začiatky prác primátor Spišskej Belej Štefan Bieľak.       

Na tejto historickej pamiatke bolo potrebné kompletne opraviť aj fasádu, k čomu mesto pristúpilo už v minulom roku aj vďaka poskytnutej dotácie z MK SR vo výške 29.000 eur. Radnica pridala ďalších takmer 5000 eur a v tomto roku na pokračovanie obnovy pripravila ďalší projekt pod názvom Obnova renesančnej zvonice v Spišskej Belej – 3. etapa. "Opäť sme požiadali o dotáciu z MK SR vo výške 25.000 eur v rámci programu Obnov si svoj dom. Boli sme úspešní a na základe rozhodnutia rezortu kultúry sme získali 20.000 eur," dodal Bieľak s tým, že povinné minimálne spolufinancovanie projektu z rozpočtu mesta je vo výške necelých 3000 eur. Samospráva však predpokladá vyššiu spoluúčasť vzhľadom na to, že nezískala plnú sumu zo žiadosti o dotáciu.       

Z uvedených financií sa tento rok kompletne dokončí oprava celej fasády. Stavebné práce v rámci tretej etapy sa začali koncom mája a podľa primátora potrvajú približne do konca júla. "V podstate, keď sa toto skončí, tak zvonica bude z vonkajšej strany kompletne opravená. Čo sa týka vnútra, tam možno do budúcna zvážime nejakú rekonštrukciu, ale zatiaľ tento objekt nie je prístupný verejnosti, takže to nie je potrebné. Možno by bolo zaujímavé časom zvonicu otvoriť aj pre verejnosť s nejakým sprievodným výkladom a potom zvážime rekonštrukciu vnútorných omietok, ktoré sú tiež veľmi vzácne," doplnil Bieľak.       

Renesančná zvonica v Spišskej Belej patrí k jednej z najvyšších zvoníc na Slovensku, bola postavená pravdepodobne v rokoch 1589–1590. Za národnú kultúrnu pamiatku ju vyhlásili v roku 1963. Je súčasťou námestia v Spišskej Belej, na ktorého revitalizáciu vyhlásilo mesto ideovú architektonickú súťaž. Tá bude vyhodnotená koncom júna. "Jej cieľom je získať návrhy na najvhodnejšie riešenie a využitie verejného mestského priestranstva s dlhodobou víziou do budúcna aj na obdobie 50 rokov," povedal primátor.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.04.2020
SNM pokračuje v obnove Bojnického zámku
Investičné aktivity Slovenského národného múzea (SNM) pokračujú aj počas pandémie nového koronavírusu. Okrem obnovy Spišského hradu a Krásnej Hôrky múzeum v apríli zrealizovalo ďalšie práce na národnej kultúrnej pamiatke Bojnický zámok.
viac
28.10.2020
Renesančnú zvonicu začnú rekonštruovať na jar budúceho roka
Renesančnú zvonicu v Kežmarku začnú v ďalšej etape rekonštruovať na jar budúceho roka. Mesto vďaka úspešnému projektu druhý rok pokračuje v obnove národnej kultúrnej pamiatky, ktorá sa datuje do roku 1515.
viac
19.09.2022
Roky chátrajúca zvonica Rožňavskej kalvárie sa dočkala rekonštrukcie
Zrekonštruovanú vstupnú bránu do areálu kalvárie požehnal počas slávnostného predstavenia zvonice rožňavský diecézny biskup Stanislav Stolárik. Informoval o tom Jozef Kopor z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Gemer.
viac
07.06.2023
Horáreň na Šarpanci obnovili, pribudla tam nová edukačná miestnosť
Budovu Lesov mesta Spišská Belá zrekonštruovali, má novú fasádu, parkovisko i vstup do administratívnej časti. V podkroví horárne v lokalite na Šarpanci zároveň vytvorili historicko-edukačnú miestnosť lesnej pedagogiky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %