Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
18.08.2022 04:15

Mesto spolupracuje s OECD a EK v oblasti participácie do roku 2023


Na snímke Námestie SNP v Banskej Bystrici. Snímka zdroj: (tasr).


Mesto pod Urpínom sa ešte pred dvomi rokmi stalo jednou z 56 samospráv sveta, ktoré sa prihlásili k programu Iniciatívy pre otvorené vládnutie na miestnej úrovni.


Radnica tak uplatňuje princípy, ktoré skvalitňujú verejné služby, zlepšujú vzťahy a súdržnosť obyvateľov a samosprávy. Banská Bystrica bola zaradená do projektu, v ktorom vybrané mestá a regióny z krajín Európskej únie majú možnosť spolupracovať s expertmi Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Informoval o tom Miroslav Strelec z kancelárie banskobystrického primátora.

"Výberový proces spočíval v príprave projektovej dokumentácie a trojkolovom online pohovore s predstaviteľmi OECD a Európskej komisie (EK). Projektový tím mestského úradu v rámci výberového procesu vyzdvihol motiváciu Banskej Bystrice skvalitňovať zapájanie obyvateľov do komplexných strategických procesov v kohéznej politike a do manažmentu eurofondov," konštatoval primátor Ján Nosko.

Zámerom projektu zo strany OECD a EK je podporiť verejné inštitúcie a občianske organizácie v zapájaní obyvateľov do tvorby európskej kohéznej politiky, a s tým súvisiaceho manažmentu eurofondov v rámci programového obdobia 2021 až 2027. Môže ísť napríklad o výber investícií a ich monitorovanie v kontexte integrovaných územných stratégií.

"Oceňujeme aktívny prístup Banskej Bystrice, ktorá sa zapojila do Iniciatívy pre otvorené vládnutie na miestnej úrovni. Samospráva ukazuje, že názor verejnosti jej nie je ľahostajný. Posilnenie participatívneho prístupu zabezpečí, že obyvatelia budú informovaní o tom, ako sa nakladá s verejnými prostriedkami, čo môže v konečnom dôsledku zvýšiť dôveru ľudí vo verejné inštitúcie," dodal Vladimír Šucha, vedúci Zastúpenia EK na Slovensku.

Podpora odborníkov OECD v oblasti participácie potrvá do konca roka 2023.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.08.2021
Ľudia chcú zelené oázy, mesto plánuje na to získať eurofondy
Banskobystričania chcú v rámci revitalizácie vnútroblokov v mestských častiach zelené oázy, a teda kvalitnú údržbu zelene, obnovu chodníkov, ale najmä oddychové miesta s tienením, športoviská či vodné prvky a dažďové záhrady.
viac
02.10.2021
Ľudia zo sídlisk diskutovali s vedením mesta o zelených oázach
V siedmich lokalitách Banskej Bystrice vedenie magistrátu počas uplynulých dvoch týždňov diskutovalo s občanmi o tom, čo by mohlo vzniknúť v okolí ich domovov, aby sa im žilo lepšie.
viac
30.12.2021
Bystričania chcú na sídliskách zelené strechy, ale aj dažďovú a motýliu záhradu
Petangové ihrisko, dažďová či motýlia záhrada, zelené strechy, komunitná knižnica i stanica na umývanie bicyklov, aj to sú podnety a požiadavky občanov mesta pod Urpínom, ktoré vyšli z verejných stretnutí s mestom v rámci projektu Zelených sídlisk a revitalizácie vnútroblokov.
viac
23.11.2022
O návrhu mestského rozpočtu chce mesto diskutovať aj s obyvateľmi
V rámci Iniciatívy pre otvorené vládnutie vytvorila banskobystrická samospráva nový nástroj na komunikáciu s obyvateľmi, takzvanú mestskú spolupracovňu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %