Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
21.04.2020 07:30

Mesto spustilo starostlivosť o deti zamestnancov fakultnej nemocnice


Snímka zdroj: (tasr).


Mesto Trenčín spustilo starostlivosť o deti zamestnancov fakultnej nemocnice (FN) v neďalekej škôlke. Podľa primátora Trenčína Richarda Rybníčka je zatiaľ škôlka k dispozícii pre 11 detí od troch do desiatich rokov, na budúci týždeň by mal ich počet stúpnuť na 21.


Deti sú podľa neho v dvoch skupinách – v jednej triede päť a v druhej šesť detí, aby boli dodržané všetky bezpečnostné a medicínske pravidlá. „Budú sa striedať štyri učiteľky materských škôl, aby všetko spĺňalo potrebné kritériá. Nie je to otváranie žiadnej škôlky. Je to služba mesta pre nemocnicu, lebo nápor na zdravotníctvo môže byť ešte veľmi veľký. A dobré sestry a lekári budú potrební. Preto je toto najmenej, čo môžeme ako mesto pre fakultnú nemocnicu urobiť,” povedal Rybníček.

Doplnil, že o starostlivosť o deti sa môžu uchádzať tiež zdravotné sestry zo záchrannej zdravotnej služby aj lekári, ktorí nepracujú priamo v nemocnici, ale pomáhajú v regióne či v meste. „Sme radi, že nemocnica sa postará o stravu pre deti, a uvidíme, či budú pribúdať. Keby detí bolo veľké množstvo, v meste je dosť priestorov. Aj ten počet 11 a na budúci týždeň 21 je pomerne slušný, ale sme na to pripravení,” podotkol trenčiansky primátor.

Ekonomický riaditeľ FN Trenčín Marek Šedík ocenil, že vďaka mestu môžu rodičia detí poskytovať pacientom nemocnice zdravotnú starostlivosť. „Nemocnica zabezpečuje deťom aj stravovanie - neskoré raňajky, obed a olovrant. Deti aj s personálom, ktorý sa o ne stará, majú k dispozícii všetky ochranné pomôcky. Týmto spôsobom sa pripravujeme aj na to, že možno bude situácia do pár dní horšia a budeme týchto ľudí v nemocnici o to viac potrebovať. Práceneschopných zamestnancov a zamestnancov, ktorí opatrujú člena rodiny, je dosť. Táto možnosť je určite vítaná a rodičia sú radi, že si zaopatria deti. V tejto chvíli sa to týka len zamestnancov nemocnice,” vysvetlil Šedík.

O deti zamestnancov nemocnice sa podľa riaditeľa školských zariadení mesta Trenčín Rastislava Masaryka postarajú každý pracovný deň od 6.30 h do 16.30 h. „Učiteľky majú teplomery, ktorými každé ráno deťom zmerajú teplotu. Takisto aj personál si bude merať teplotu a bude si ju zapisovať. Čo sa týka detí, žiadali sme od rodičov podpísané vyhlásenie, že dieťa netrpí ochorením, pre ktoré by nemohlo byť prijaté do tohto zariadenia,” dodal.

„Vážime si, že sme dostali takúto možnosť od zamestnávateľa. Pretože prevádzka musí byť zabezpečená a nie každý má možnosť zabezpečiť si stráženie aj doma. Takže sme veľmi radi, že tu môžeme doniesť deti. Mám dve školopovinné, prváka a tretiačku. Doma by samy zostať nemohli a som veľmi rada, že je táto možnosť,” povedala zdravotná sestra Veronika Gogová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.03.2020
NÚDCH poskytuje psychologickú podporu pre rodičov, ktorí sú doma s deťmi
V aktuálnej situácii týkajúcej sa pandémie nového koronavírusu a núdzového stavu Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) poskytuje psychologickú pomoc nielen pre svojich zdravotníkov, ale aj pre rodičov, ktorí trávia doma čas so svojimi deťmi.
viac
18.04.2020
Ján Lunter: Opatrenia v zariadeniach sociálnych služieb sú prísne
V zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja je spolu tridsať pobytových zariadení sociálnych služieb. O viac ako 2700 klientov sa tu stará 1564 zamestnancov, ktorí dodržiavajú prísne protiepidemiologické opatrenia.
viac
29.04.2020
Pre deti zdravotníkov otvoria v Považskej Bystrici materskú školu
Zdravotnícki pracovníci Nemocnice s poliklinikou (NsP) v Považskej Bystrici nebudú musieť od pondelka (4. 5.) zostať doma so svojimi maloletými deťmi, ale môžu sa opäť zapojiť do práce. Mesto pre ich deti otvorí jednu materskú školu.
viac
09.05.2020
Pre deti rodičov z prvej línie už fungujú v BBSK dve škôlky
Po službe opatrovania detí priamo v domácnostiach pomáha Banskobystrický samosprávny kraj aj pri otváraní škôlok pre deti zdravotníckeho personálu a záchranných zložiek. V Banskej Bystrici už takto fungujú dve súkromné zariadenia, župa oslovila s ponukou spolupráce aj mestá a obce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %