Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
12.01.2022 11:40

Mesto Stropkov vlani zrekonštruovalo miestne komunikácie za takmer 200 000 eur


Mesto Stropkov.


Napriek obmedzeniam v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 mesto Stropkov ukončilo v uplynulom roku viacero investičných projektov. Ako informoval hovorca mesta Peter Novák, takmer 200 000 eur bolo vynaložených na rekonštrukciu a budovanie nových chodníkov a ciest.


V rámci modernizácie infraštruktúry pribudlo v meste aj jedno nové polopodzemné kontajnerové stojisko. V súčasnosti ich je v meste už päť a pokračovať chcú aj v ďalších lokalitách. Poslednou minuloročnou akciou bola výmena oplotenia na západnej strane areálu Základnej školy (ZŠ) na Hrnčiarskej ulici za 48 000 eur.

"V lete sme úspešne ukončili projekt Karpatské výhľady s mestom Korczyna za zhruba 136 000 eur. Vďaka nemu bola vybudovaná vyhliadková veža na Ščobe, zrekonštruovaná časť chaty pod vlekom a vyznačený cykloturistický chodník," povedal Novák.

Mesto v súčasnosti v spolupráci s mestským podnikom Služba rekonštruuje ubytovaciu časť chaty za viac ako 60 000 eur, kde vznikne apartmánové ubytovanie s kapacitou 11 postelí. Postupne plánuje zrekonštruovať celú turistickú ubytovňu.

"V minulom roku sme oficiálne otvorili kostolnú vežu zrekonštruovanú ešte v roku 2020. Od jej sprístupnenia v júli 2021 si tam našlo cestu bezmála 1000 ľudí z blízkeho i širokého okolia. V tomto roku bude jej interiér doplnený o miniexpozície a informačné tabule," prezradil Novák.

"Jednou z najvýznamnejších investícií v športovej oblasti za uplynulé roky je nepochybne komplexná rekonštrukcia zimného štadióna. Za takmer 370 000 eur boli vymenené chladiace rozvody plochy, mantinely, striedačky i príslušenstvo a na Vianoce areál sprístupnili širokej verejnosti," povedal Novák.

Najvypuklejší problém nastal podľa jeho slov pri rekonštrukcii ihriska s umelou trávou v areáli ZŠ na ulici Mlynskej. "Už na jeseň sme chceli mať celú plochu rozšírenú na rozmery vyhovujúce kritériám FIFA a položený nový certifikovaný trávnik poslednej generácie. Bohužiaľ, pre pandémiu, ako aj z dôvodu interných problémov dodávateľa prác a dočasného zastavenia stavby pre nedodržanie projektu je rekonštrukcia umelej trávy v omeškaní. Najneskôr do konca mája bude ihrisko hotové," vysvetlil Novák.

Investícia predstavuje takmer 220 000 eur, pričom 100 000 eur vykryje dotácia zo Slovenského futbalového zväzu, 70 000 bolo získaných z Prešovského samosprávneho kraja a zvyšok uhradí mesto z vlastných zdrojov.

Na jeseň minulého roka radnica podpísala zmluvu so zhotoviteľom projektovej dokumentácie na cyklochodník od Nižnej Olšavy cez Stropkov až do Duplína. Odtiaľ projektuje cyklochodník v rámci identického projektu mesto Svidník. Trasa už bola geodeticky zameraná priamo v teréne a v súčasnosti už projektanti navrhujú budúcu stavbu vedúcu popri Ondave.

"Predpokladané náklady na celú trasu od Nižnej Olšavy až do Svidníka budú predstavovať niekoľko miliónov eur. Práve takéto investície by mali byť podporené aj z pripravovaných výziev plánu obnovy," dodal Novák.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.12.2020
NSK plánuje na budúci rok preinvestovať desiatky miliónov eur
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) plánuje v roku 2021 investície do viacerých oblastí. Aj napriek tomu, že pre pandémiu ochorenia COVID-19 očakáva výpadok príjmov, na investičné akcie vyčlenil desiatky miliónov eur.
viac
31.12.2020
Pred Vianocami zrekonštruovala trenčianska radnica cesty takmer za 900 000 eur
Trenčianska radnica stihla ešte pred vianočnými sviatkami zrekonštruovať niekoľko miestnych komunikácií takmer za 900 000 eur. Výsledkom rekonštrukcií sú i parkovacie miesta, miesto pre novú zeleň a zrekonštruovaná autobusová zastávka.
viac
13.01.2021
Gelnica chce v tomto roku investovať najmä do miestnych komunikácií
Mesto Gelnica bude v tomto roku hospodáriť s rozpočtom 6,64 milióna eur. Ako za radnicu uviedol Milo Janáč, najviac plánujú investovať do miestnych komunikácií.
viac
27.05.2021
Prešovský kraj opraví cesty v okrese Svidník a Humenné
Prešovská samospráva opraví ďalšie cesty v nevyhovujúcom stave. Do roka zmodernizuje vozovku na úseku Hudcovce – Topoľovka a okresná hranica Svidník – Mičakovce. Do rekonštrukcií preinvestuje 1,8 milióna eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %