Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
08.02.2020 01:55

Mesto Svidník získalo financie na projekt cyklochodníka


Ilustračná snímka, zdroj: mesto Svidník


Tri nové cyklotrasy a cyklomost v sútoku rieky Ondava plánuje vybudovať mesto Svidník. Na projektovú dokumentáciu získalo 28 800 eur z Ministerstva dopravy a výstavby SR. Celkový rozpočet je 30 400 eur, piatimi percentami prispeje radnica.


Celý cyklochodník má mať podľa jej slov dĺžku dva a pol kilometra, asfaltový povrch a betónový podklad. Prepojí sever, juh a západ mesta a umožní ekologické presúvanie sa cez mesto i do okolia.       

"Výstavba cyklochodníka bude prínosom pre rozvoj vnútromestskej cyklistickej dopravy, prímestskej rekreácie a cestovného ruchu. Máme v meste osvetlené dve dominanty, ktoré realizovala nezisková organizácia, a zapojili sme sa do projektu s poľskými partnermi na vytvorenie ďalších propagačných materiálov a promofilmu. Všetky tieto aspekty spolu s budovaním rekreačných trás pomáhajú rozvíjať turizmus v našom meste a regióne. Teší ma, že rokovania so Slovenským vodohospodárskym podnikom v Košiciach priniesli záujem pracovať aj na vybudovaní cyklochodníka pozdĺž rieky Ladomirka, ktorý je už teraz obľúbenou rekreačnou zónou," uviedla primátorka Svidníka Marcela Ivančová.       

Plánovaná cyklistická komunikácia v troch trasách má spojiť voľnočasový areál mesta na Festivalovej ulici, v ktorom sa nachádza futbalové ihrisko, amfiteáter, skanzen a lesopark, s existujúcou a plánovanou zástavbou na pravom brehu Ondavy aj s vybavenosťou a podnikateľskými areálmi na Bardejovskej ulici. Súčasťou projektu bude 50 metrov dlhý cyklomost a prepojí trasu na sútoku rieky Ondavy.       

"V súčasnosti sa v našich podmienkach rozvíja turizmus a rekreácia, nastupuje však aj obdobie renesancie 'dopravnej' cyklistiky, to znamená každodenného využívania bicykla ako výhodného dopravného prostriedku. Rozvoj nemotoristickej dopravy je jednou zo základných úloh dopravnej politiky podporovanej Európskou úniou v rámci stratégie trvalo udržateľného rozvoja. Preto si od nového cyklochodníka sľubujeme väčší prínos pre životné prostredie a podporu ekologickému spôsobu života," doplnila primátorka s tým, že ambíciou, ktorej sa už teraz venujú, je spojiť mestá Svidník a Stropkov.       

Ako dodala hovorkyňa mesta Kristína Tchirová, o prostriedky na realizáciu samotného cyklochodníka a cyklomosta sa mesto bude uchádzať z externých zdrojov v ďalších výzvach.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.06.2020
Mesto Senica vypísalo výzvu na realizáciu cyklotrasy
Mesto Senica vyhlásilo výzvu na predkladanie ponúk na realizáciu projektu Cyklodopravné trasy Senica - I. etapa, ktorej celková predpokladaná hodnota je vo výške 1 205 744,08 eura. Vyplýva to z informácií zverejnených vo vestníku Úradu pre verejné obstarávania (ÚVO).
viac
07.07.2020
V L. Mikuláši pribudne ďalší úsek vnútromestskej cyklotrasy
Mesto Liptovský Mikuláš plánuje v budúcom roku vybudovať ďalší úsek vnútromestskej cyklotrasy v dĺžke takmer pol kilometra. Na stavebné práce získala radnica 88 000 eur z externých zdrojov.
viac
04.09.2020
Prvé kilometre vnútromestskej cyklotrasy už slúžia verejnosti
Prvé dve časti vnútromestskej cyklotrasy v Liptovskom Mikuláši v dĺžke 2,4 kilometra odovzdali v piatok do užívania verejnosti. Cestička pre cyklistov má po dobudovaní slúžiť ako ekologická alternatíva dopravy v meste.
viac
01.02.2021
Svidník získal financie na strategické dokumenty týkajúce sa rozvoja mesta
Na vytvorenie strategických dokumentov, podľa ktorých sa bude mesto rozvíjať, získal Svidník takmer 330 000 eur. Ide o projekt v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa (OP EVS).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %