Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
09.08.2022 08:25

Mesto v novom školskom roku opäť podporí znevýhodnených študentov


Ilustračná snímka.


Viac než 50 talentovaným študentom stredných a vysokých škôl, ktorí z finančných dôvodov nemôžu študovať, prerozdelila cez štipendijný fond Andreja Hanzlíka banskobystrická samospráva doteraz z rozpočtu vyše 42 000 eur.


Informoval o tom Miroslav Strelec z Kancelárie primátora Banskej Bystrice s tým, že sa oň možno uchádzať opäť.

"Štipendium v školskom roku 2022/2023 môžu získať študenti stredných a vysokých škôl zo sociálne znevýhodneného prostredia s trvalým pobytom v Banskej Bystrici. Ide o študentov pochádzajúcich z rodín, ktorých spoločne posudzované príjmy v rodine na základe zákona o životnom minime, nepresahujú dvojnásobok zákonom stanovených súm, a ktorých priemerný prospech v predchádzajúcich dvoch rokoch štúdia dosiahol priemer do 2,00," konštatoval Strelec.

"Žiadateľom o štipendium môže byť len fyzická osoba, ktorá sa po ukončení štúdia vráti minimálne na dva roky do nášho mesta. Ak študent v období podávania žiadosti nemá 18 rokov, môže tak za neho urobiť zákonný zástupca," uviedla Ivana Michaliková zo školského úradu magistrátu.

Samospráva udeľuje štipendium od roku 2009. Za 13 rokov podporila 52 študentov stredných a vysokých škôl. Niektorých podporila opakovane.

"Naše mesto finančne podporuje nadaných študentov, ktorí si žiaľ nemôžu dovoliť platiť štúdium. Verím, že práve v súčasnom období, kedy počúvame z každej strany o neustálom zvyšovaní výdavkov, či už za energie, služby, nájom či potraviny, bude pomoc zo strany mesta pre mladých povzbudením. Vzdelanie, ktoré nadobudnú, im nikto nezoberie," zdôraznil primátor Ján Nosko.

Žiadosť o štipendium spolu s prílohami, ktoré sú zverejnené na webe mesta, môžu žiadatelia doručiť na klientske centrum úradu do 15. septembra.

Andrej Hanzlík, po ktorom je fond pomenovaný, zastával v rokoch 1923 až 1927 post starostu Banskej Bystrice a označovali ho za "advokáta chudobných".

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.03.2019
Študenti stredných škôl sa na deň stanú fyzikmi častíc
Medzinárodný program otvára špičkovú fyziku pre mladých výskumníkov po celom svete. Šesť slovenských univerzít hostí tento rok Majstrovské triedy v časticovej fyzike , na ktorých sa zúčastnia stovky stredoškolákov. Účastníci sa na jeden deň ponoria do fascinujúcej oblasti časticovej fyziky.
viac
22.11.2019
Výstavba športovej haly je pre EYOF 2021 kľúčová, vláda ju podporila
Mesto pod Urpínom sa intenzívne pripravuje na Európsky olympijský festival mládeže (EYOF), ktorý bude hostiť od 24. júla do 1. augusta v roku 2021 viac než 3600 športovcov, členov realizačných tímov, funkcionárov z 50 európskych krajín.
viac
16.04.2020
Komunikácia štátu smerom k samosprávam je roztrieštená a nefunkčná
Vo Veľkej sieni Mestského úradu v Banskej Bystrici 15. apríla 2020 zasadali členovia prezídia Únie miest Slovenska. Spolu dvadsaťdva primátoriek a primátorov najväčších miest Slovenska sa zhodlo, že komunikácia štátu smerom k samosprávam je v čase koronakrízy roztrieštená a nefunkčná.
viac
20.07.2020
Považskobystrická radnica získala viac ako 50 000 eur za separovanie odpadu
Viac ako 50 000 eur získala považskobystrická radnica od Environmentálneho fondu za triedenie odpadu v minulom roku. Podiel separovania odpadu dosiahol v meste v minulom roku takmer 33-percentnú úroveň.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %