Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
07.08.2021 03:55

Mesto vyhlásilo verejnú súťaž návrhov na obnovu Námestia slobody


Snímka zdroj: Priekopník


Mesto Banská Bystrica v týchto dňoch vyhlásilo verejnú anonymnú jednokolovú urbanisticko-architektonickú súťaž návrhov na obnovu Námestia slobody, ktoré patrí k jedným z troch najväčších prestupných uzlov mestskej a prímestskej hromadnej dopravy.


„Cieľom súťaže, do ktorej sa môžu zapojiť tímy alebo jednotlivci zo Slovenska i zahraničia, je získať návrh revitalizácie a prestavby tohto priestoru. Do súťažných podmienok boli zapracované požiadavky odborných útvarov mesta, ako aj Banskobystričanov z dotazníkového prieskumu. Výsledkom má byť bezpečné, moderné, čisté, kultúrne a komfortné miesto pre všetkých,“  informovala TASR Zdenka Marhefková, hovorkyňa banskobystrického primátora.     

Lehota na odovzdanie návrhov je do 12. októbra. Súťaž vyhodnotí porota zložená z odborníkov. Chýbať nebude ani výstava súťažných návrhov.       

"Námestie slobody patrí k dôležitým mestským priestorom, ktorým denne prejde mnoho motoristov, peších i cestujúcich. Uvedomujeme si, že dnes sa v tejto lokalite človek stráca, preto chceme celý priestor obnoviť, zvýšiť bezpečnosť chodcov, vytvoriť zelené a oddychové plochy. Aby sme našli čo najkvalitnejší návrh reflektujúci na potreby obyvateľov a návštevníkov, rozhodli sme sa vyhlásiť architektonicko-urbanistickú súťaž, ktorú nám overila Slovenská komora architektov. Verím, že sa zapoja mnohí šikovní architekti a získame kvalitný návrh," uviedol primátor Ján Nosko.       

Zdôraznil, že predmetom súťaže je priniesť komplexný urbanistický návrh revitalizácie Námestia slobody, pritom je potrebné zachovať jeho hlavnú funkciu a dbať na to, že je súčasťou centrálnej mestskej zóny a jeho veľká časť sa nachádza v ochrannom pásme Pamiatkovej rezervácie Banská Bystrica. Okolie tvoria zdravotnícke zariadenia, úrady, banky, bytovky, detské ihriská či parky. Autor víťazného návrhu by mal po súťaži spracovať zmeny a doplnky územného plánu zóny, projektovú dokumentáciu na rekonštrukciu verejných priestranstiev a zastávok verejnej hromadnej dopravy.       

Vyhlásenie súťaže návrhov je zverejnené vo Vestníku verejného obstarávania www.uvo.gov.sk, v Úradnom vestníku EÚ na stránke TED, na webe Slovenskej komory architektov www.komarch.sk a na internetových stránkach www.archinfo.sk a www.banskabystrica.sk.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.10.2017
Námestie slobody rozžiaria lampióny
Už po tretíkrát ožije Námestie slobody kultúrou. V piatok 20. októbra hlavné mesto pozýva od 18. do 20. hodiny rodičov s deťmi, žiakov aj mládež do tohto priestoru, ktorý bude v tento večer lákať svetlom z cca 100 lampiónov. Rozsvietená bude aj fontána Družba, ktorá je dominantou námestia.
viac
18.02.2021
Ako bude v budúcnosti vyzerať Námestie slobody, rozhodnú aj občania
Námestie slobody v Banskej Bystrici patrí k najväčším prestupným bodom verejnej mestskej hromadnej dopravy, ktorý ročne využije zhruba 1,2 milióna cestujúcich. Sú tam obchody, bytové domy či firemné budovy a parkoviská.
viac
11.03.2021
V Petržalke pripravujú architektonickú súťaž pre Námestie Republiky
Dlhé roky zanedbaný priestor Námestia Republiky, ktoré má potenciál stať sa centrálnym verejným priestorom bratislavskej Petržalky, čaká revitalizácia.
viac
18.04.2023
Mesto vyhlasuje architektonickú súťaž na obnovu Námestia slobody
Mesto Banská Bystrica vyhlasuje medzinárodnú architektonickú súťaž na komplexnú revitalizáciu Námestia slobody, prebiehať bude formou súťažného dialógu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %