Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
20.11.2023 02:10

Mesto vykonáva archeologický výskum zaniknutej bašty na Fortničke


Ilustračná snímka, zdroj: Mesto Banská Bystrica


V súvislosti s pripravovaným projektom Zelené sídliská, na základe ktorého dôjde k revitalizácii verejného priestoru na Ulici T. Vansovej v Banskej Bystrici, samospráva realizuje v časti Fortnička zisťovací archeologický výskum niekdajšej bašty mestských hradieb.


Poznatky použije pri úprave okolia a prezentácii historickej architektúry mestského opevnenia na tomto mieste. Ako TASR informovala hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková, mesto v uplynulých rokoch oslovilo odborníkov, ktorí sa postarali o zameranie celých hradieb použitím rôznych i najmodernejších metód. Od terestrického zamerania až po laserové skenovanie prostredníctvom dronov, z čoho následne vyhotovili geometrické plány. Vďaka tomu disponujú presnou identifikáciu vlastníkov pozemkov, na ktorých sa hradby nachádzajú.        

 "Komplikovanosť vlastníckych vzťahov však spôsobuje skutočnosť, že nie všetky časti hradieb, stavieb sa nachádzajú na pozemkoch mesta, nie sú zapísané ani v jeho majetku a v katastri nie sú značené ako nehnuteľnosť," konštatovala Marhefková.         

Podľa primátora Jána Noska náročné vlastnícke vzťahy v uplynulých rokoch riešili už aj prostredníctvom ministerstva kultúry a krajského pamiatkového úradu (KPÚ), avšak bez uchopiteľných výsledkov.         

"Zároveň sme si dali vypracovať materiál Mestské opevnenie - Zámer obnovy, zatiaľ len v pracovnej verzii, pretože ešte nie je doriešené vlastníctvo jednotlivých úsekov. Je potrebné pripomenúť, že mestské hradby, Medený hámor, dom kultúry, vojnové hroby i výtvarné diela vo verejnom priestore sú súčasťou Banskej Bystrice desaťročia. My sme sa ku všetkým prihlásili. Napriek negatívnym legislatívnym dosahom na financie samospráv z dôvodu nekoncepčných rozhodnutí bývalej vlády, ako aj potreby riešenia množstva havarijných stavov venujeme pozornosť všetkým významným pamiatkam, ktoré sa v našom meste nachádzajú," zdôraznil Nosko.         

Na prevažnej časti pozemkov vo vlastníctve samosprávy sa nachádzajú mestské hradby v lokalite na Ulici T. Vansovej a hradobné múry v okolí Barbakánu. Všetky ostatné hradby sú situované predovšetkým na cudzích pozemkoch, prípadne na pozemky mesta zasahuje len časť múrov.         

"Keďže mesto nemôže investovať do cudzieho majetku, zameriava sa len na úseky mestských hradieb na tých miestach, ktoré sa nachádzajú na jeho pozemkoch. To je možné vidieť aj na Fortničke. Ďalšie určenie vlastníckych vzťahov jednotlivých častí hradieb a ich možné prevzatie do majetku mesta bude v ďalšom období otázkou rokovaní medzi vlastníkmi pozemkov, KPÚ, katastrom a mestom," dodala Jana Pelikánová z oddelenia kultúry magistrátu.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.05.2016
Začína lepší a väčší Ekotopfilm – Envirofilm 2016
V Bratislave a Banskej Bystrici dnes začína ďalší ročník Medzinárodného filmového festivalu Ekotopfilm – Envirofilm. Návštevníci sa môžu tešiť na kvalitné a pútavé dokumentárne filmy a bohatý sprievodný program.
viac
15.02.2017
Samosprávy investujú do škôlok
Vďaka schváleným žiadostiam o nenávratné finančné prostriedky (NFP), pôjde do rekonštrukcie troch škôlok v Banskej Bystrici historicky najvyšší objem financií. O dotáciu sa uchádza aj ďalšie krajské mesto.
viac
20.09.2017
Na obnovu cintorína z I. svetovej vojny v Majeri pôjde 215.000 eur
Na vybudovanie fontány v parku pred magistrátom pôjde 85.000 eur a na obnovu cintorína z prvej svetovej vojny, ktorý je v časti mesta Majer, 215.000 eur. Rozhodli o tom mestskí poslanci, ktorí na svojom zasadnutí 19. septembra schválili návrh na zmenu účelu použitia fondu minulých rokov.
viac
24.10.2017
IBM udelila Univerzite Mateja Bela grant na vedu a výskum
Spoločnosť IBM sa zapojí ešte intenzívnejšie do vedy a výskumu na slovenských univerzitách. Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici pridelila grant vo výške 25 tisíc amerických dolárov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %