Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
03.01.2019 12:05

Mesto za osem rokov obnovilo 45 z 80 miestnych komunikácií


Ilustračná snímka, zdroj hrinova.sk


Mestskej samospráve v Hriňovej sa za uplynulých osem rokov podarilo zrekonštruovať 45 z celkom 80 miestnych komunikácií. Čo do rozlohy katastra piate najrozľahlejšie mesto na Slovensku ich totiž spravuje celkom 178 kilometrov. Na opravu ich teda čaká ešte necelá polovica.


Podľa primátora Stanislava Horníka mesto za toto obdobie len do ciest investovalo viac ako jeden milión eur, a to výlučne z vlastných zdrojov. "Pritom možnosti na získanie dodatočných finančných prostriedkov z prípadných výziev a grantových schém pre parametre nášho mesta neboli žiadne," podotkol.       

Mesto v zmysle zákona o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve dostáva podielové dane na 7500 obyvateľov bez ohľadu na dĺžku spravovanej cestnej siete. "Hriňová spravuje viac ciest ako ktorékoľvek krajské mesto, náš rozpočet je však 20-krát nižší. Technologický dlh sa pritom tvoril počas minulých 40 až 50 rokov," konštatoval.       

Len v uplynulom roku mesto investovalo do údržby, opráv a rekonštrukcií miestnych komunikácií, chodníkov či výstavby parkovacích plôch 326.903 eur. "Ďalšie prostriedky boli investované do nevyhnutnej rekonštrukcie mostov," pripomenul Horník.       

Mesto už v nasledujúcich týždňoch pripravuje verejné obstarávanie na rekonštrukcie miestnych komunikácií v ďalších miestnych častiach. Naplánované je dokončenie rekonštrukcie chodníkov v časti Tršovky a nevyhnutné rekonštrukcie chodníkov v centrálnej časti mesta na ulici Partizánskej. V štádiu tvorby je príprava projektovej dokumentácie na výstavbu chodníka na Hutianskej ceste v časti Do Trkotov. "Nevyhnutná je aj výstavba úseku chodníka na starom sídlisku po Detský domov," dodal primátor.       

Samospráva však naďalej bojuje s problémom majetkovo-právneho vyrovnania ciest, na ktoré sa pred desaťročiami nemyslelo. "Našťastie sa vo viacerých prípadoch stretávame s dobrou vôľou občanov, kde sa nám darí postupne vysporadúvať miestne komunikácie do majetku a správy mesta. Mesto v tomto prípade hradí všetky náklady na geodetické zameranie a notárske poplatky," doplnil Horník. Zadosťučinením pre občanov je prednostná rekonštrukcia ciest, teda ich uprednostnenie v rámci Harmonogramu výstavby, rekonštrukcie, modernizácie, údržby a opráv miestnych komunikácií.       

V minulom období mesto navyše podalo žiadosť o prevod miestnych komunikácií v extraviláne v správe Slovenského pozemkového fondu do majetku mesta. "Takýmto spôsobom sa nám podarilo vysporiadať časť z ciest, ktoré sú využívané na verejný prístup do miestnych častí a k jednotlivým usadlostiam. Aj v budúcnosti sa budeme uchádzať o prevod a vysporiadanie ďalších ciest, ktoré boli pred desaťročiami vybudované z verejných zdrojov a mesto ich dodnes spravuje."     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.01.2018
Obec Hriňová bude v roku 2018 pokračovať v obnove komunikácií
Viac ako 317 000 eur investovala vlani Hriňová do údržby, opráv a rekonštrukcie miestnych komunikácií a chodníkov či do výstavby parkovacích plôch. Hriňová, ktorá má v rámci Slovenska piaty najväčší kataster, spravuje totiž až 178 kilometrov ciest.
viac
06.05.2021
V tomto roku Fiľakovo kompletne obnoví viaceré ulice
Samospráva Fiľakova sa pripravuje na rozsiahle rekonštrukcie svojich ciest. Nakoľko sa v roku 2020 kvôli koronakríze investičné akcie v meste utlmili a preskupili na tento rok, samospráva sa teraz chystá asfaltovať za vyše 200-tisíc eur.
viac
16.05.2023
Rozsiahla obnova ciest a chodníkov pokračuje, niektoré dokončia v lete
Rozsiahla obnova ciest a chodníkov v Kežmarku pokračuje, niektoré úseky dokončia v lete. Radnica na webovej stránke informovala, že rekonštrukciu komunikácií realizujú tri subjekty naraz, okrem miestnej aj krajská samospráva a Slovenská správa ciest.
viac
11.08.2023
Na kaštieľ treba ešte 1,24 mil. eur, pomôcť môžu len externé zdroje
Dokončenie kaštieľa v Žarnovici závisí od získania grantov či dotácií z externých zdrojov. Do jeho obnovy sa doteraz investovalo už približne 800 000 eur, no na jeho dokončenie treba ešte asi 1,24 milióna eur. Uviedla to primátorka mesta Alena Kazimírová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %