Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
08.09.2022 12:35

Mesto začalo s obnovou historickej budovy kina Palace


Snímka zdroj: (nitraden.sk).


Nitrianska radnica začala v stredu s obnovou budovy bývalého kina Palace v centre mesta.


Podľa magistrátu si niekoľko rokov pripravovaná rekonštrukcia vyžiada investíciu vo výške približne 2,7 milióna eur. Z nej je 95 percent financovaných zo zdrojov Európskej únie, zvyšok z mestského rozpočtu. Rekonštrukčné práce majú byť ukončené do konca roka 2023.

Budova bývalého kina je dielom architekta Fridricha Weinwurma z roku 1925. Po obnove by sa jej podoba mala priblížiť k pôvodnému vizuálnemu riešeniu. "Okrem samotného objektu, ktorý je už 13 rokov nepoužívaný, sa revitalizuje aj jeho okolie. V zadnej časti ožije priľahlá záhrada, prednú časť ozvláštni kaviareň s terasou s prepojením do verejného priestoru, ktorým bude nová pešia zóna Radlinského. Vo vnútri sa bývalá kinosála premení na modernú variabilnú multifunkčnú sálu s prepracovanou zvukovou a svetelnou réžiou," uviedol hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Súčasťou technického vybavenia sály budú zdvíhacie zariadenia i moderná javisková a hľadisková technika. "Dostane aj nové scénické osvetlenie, projekčnú plochu, elektroinštaláciu javiskovej techniky, kamery na zachytenie live predstavení, koncertov a podobne," doplnila riaditeľka Kreatívneho centra Nitra (KCN) Katarína Živanović.

Ako pripomenula, rekonštrukcia budovy bývalého kina Palace je spolu s obnovou štyroch objektov na Martinskom vrchu súčasťou aktivít KCN, na ktoré mesto Nitra dostalo celkovú sumu viac ako 15 miliónov eur. "Aktivity KCN nezahŕňajú len rekonštrukciu historických budov, ale aj programy pre prípravu kreatívcov na podnikanie, ich prístup k verejnosti, stáže a viac ako 80 verejných kultúrno-umeleckých programov, ktoré sa v Nitre budú konať do konca roka 2023," dodala Živanović.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2020
ŽSK zrekonštruuje kaštieľ v Oščadnici
Kaštieľ v Oščadnici bude modernejší i väčší. Žilinská župa začala s jeho modernizáciou v rámci cezhraničného projektu hradeného z európskych finančných zdrojov. Náklady na investíciu sú viac ako 640-tisíc eur. Župa spolufinancuje projekt vo výške zhruba 300-tisíc eur.
viac
10.03.2021
Dom umenia Fatra obnovia za takmer jeden milión eur
Dom umenia Fatra, ktorý je sídlom Štátneho komorného orchestra (ŠKO) Žilina, obnovia počas najbližších štyroch rokov.
viac
18.01.2022
Čunovský kaštieľ sa premení na unikátne ekocentrum
Kaštieľ v Čunove (okr. Bratislava 5) sa vďaka podpore 4,4 milióna eur z eurofondov zmení na moderné ekocentrum konkurujúce podobným projektom v zahraničí. Kompletnou rekonštrukciou prejde nielen historická budova z 18. storočia, ale aj priľahlý areál.
viac
06.10.2022
Mesto začalo s obnovou vonkajších priestorov historického hotela Ďumbier
Mesto Brezno začalo s obnovou vonkajších priestorov historického objektu hotela Ďumbier. Postupne príde na rad rekonštrukcia interiéru, revitalizácia nádvoria a rozšírenie služieb hosťom. Predpokladaný čas realizácie začiatočných prác je tri mesiace.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %