Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
06.10.2022 10:35

Mesto začalo s obnovou vonkajších priestorov historického hotela Ďumbier


Snímka zdroj: (Mesto Brezno).


Mesto Brezno začalo s obnovou vonkajších priestorov historického objektu hotela Ďumbier. Postupne príde na rad rekonštrukcia interiéru, revitalizácia nádvoria a rozšírenie služieb hosťom. Predpokladaný čas realizácie začiatočných prác je tri mesiace.


Po uplynutí desaťročnej nájomnej zmluvy mesto prevzalo objekt v júli do vlastných rúk a mohlo začať s veľkou rekonštrukciou dobového hotela tak, aby sa zachoval jeho historický ráz. Práce na vonkajších priestoroch robí vysúťažená firma z Brezna. Podľa investičného odboru magistrátu ide o lokálne opravy podhľadu, nový náter strechy a obnovu poškodených omietok na uličných fasádach, vrátane nového náteru. Súčasne s tým dôjde aj k obnove vybraných výplní okenných otvorov.

"Práce na základe požiadaviek Krajského pamiatkového úradu v Banskej Bystrici budú realizované umelecko-remeselným spôsobom, pričom vybrané reliéfne prvky fasády obnovíme pod dohľadom reštaurátora. Rovnako aj výsledné farebné riešenie je výsledkom rokovaní s pamiatkarmi na základe vykonanej overovacej sondáže," uvádza investičný odbor.

Cieľom samosprávy ako vlastníka a prevádzkovateľa objektu je moderný mestský hotel spĺňajúci trojhviezdičkové kritériá.

"Výhľadovo pripravujeme aj rekonštrukciu interiéru, predovšetkým izieb a spoločných komunikácií s dôrazom na navýšenie ubytovacích kapacít. Do budúcna tiež plánujeme zrevitalizovať nádvorie a stravovacie a ubytovacie zariadenie rozšíriť o wellness služby," konštatoval brezniansky primátor Tomáš Abel.

Ďumbier zostáva počas obnovy naďalej otvorený, vstup do reštaurácie je dočasne riešený z Námestia gen. M. R. Štefánika cez recepciu a kaviareň. Mesto žiada obyvateľov, aby z bezpečnostných dôvodov dodržiavali dočasné dopravné značenie a využívali obchádzkovú trasu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.12.2017
Sabinovská radnica v novom šate
V týchto dňoch boli úspešne ukončené práce na obnove fasády národnej kultúrnej pamiatky – historickej budovy Mestského úradu v Sabinove na Námestí slobody č. 57.
viac
28.10.2020
Renesančnú zvonicu začnú rekonštruovať na jar budúceho roka
Renesančnú zvonicu v Kežmarku začnú v ďalšej etape rekonštruovať na jar budúceho roka. Mesto vďaka úspešnému projektu druhý rok pokračuje v obnove národnej kultúrnej pamiatky, ktorá sa datuje do roku 1515.
viac
27.02.2023
Mesto pokračuje v obnove hotela Ďumbier kompletnou rekonštrukciou izieb
Po minuloročnej obnove fasády, strechy, žľabov, výmene 20 okien a nasvietení hotela Ďumbier mesto Brezno pokračuje v rekonštrukcii jednej zo svojich dominánt.
viac
04.12.2023
Trh regionálnych produktov opäť zavítal do Mestského hotela Ďumbier
Aj tento rok mohla široká verejnosť zavítať do priestorov hotela Ďumbier, ktorý po druhýkrát hostil regionálnych producentov a ich výrobky na zrhu regionálnych výrobkov, v závere ktorého sa uskutočnilo slávnostné odovzdávanie certifikátov novým držiteľom značky ,,Regionálny produkt Horehronie".
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %