Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
08.10.2022 05:10

Mesto Želiezovce zrevitalizuje vegetáciu v piatich lokalitách


Želiezovce, snímka zdroj: zeliezovce.sk


Na zachovanie a obnovu biodiverzity a ekosystémov a ich služieb mimo chránených území a na zelenú infraštruktúru je zameraný projekt, ktorého realizácia sa začala v Želiezovciach. Projekt je spolufinancovaný Európskou úniou a podporený z kohézneho fondu.


Maximálna výška nenávratného finančného príspevku je 320.288 eur eur, informoval magistrát. Zhotoviteľ projektu prevzal pracoviská a spustil práce v polovici septembra, realizácia by mala trvať 75 dní.       

Projekt bude aplikovaný na piatich miestach, v lokalite Samota, lokalite cintorína Svodov, v Gaštanovej aleji s priľahlým ihriskom, na hrádzi popri rieke Hron a Schubertovej ulici. Celková výmera plôch predstavuje 130.104 štvorcových metrov pôdy, na ktorej sa zrealizuje revitalizácia vegetácie, aby krajinná oblasť získala prírodný charakter. Samotné práce budú realizované v dvoch fázach, prvá bude zameraná na asanáciu poškodených drevín a stromov a druhá na výsadbu podľa návrhu projektu.      

Projekt je zameraný na podporu a vytváranie biokoridorov a biocentier v meste, a to nadväzujúc na viaceré už realizované projekty. Výsledkom by malo byť vytvorenie siete biokoridorov spájajúcich navzájom biocentrá a vytvorenie podmienok pre stabilnejší ekosystém.      

 Mesto Želiezovce si uvedomuje potrebu riešenia problémov spojených s degradáciou vegetácie a nedostatkom zelene v meste a jeho okolí, avšak z dôvodu obmedzeného rozpočtu musí samospráva dôkladne zvažovať, ktoré zámery a v akom objeme finančných prostriedkov podporí, uviedla radnica. Realizáciou projektu mesto zabezpečí vznik novej zelenej infraštruktúry s cieľom obnoviť prírodný charakter krajiny, čo bude mať pozitívny vplyv na životné prostredie.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.04.2017
Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy
Keď je v lete v okolí obchodného centra v susedstve bratislavského Sadu Janka Kráľa teplota 33 stupňov, jeho čierna strecha je rozpálená na 50. V korunách stromov v sade je to však len 17,5 stupňa.
viac
08.01.2018
Revitalizáciu Hlavného námestia chce mesto financovať po etapách
Novozámocká radnica pripravuje revitalizáciu Hlavného námestia. V súčasnosti je hotový ideový koncept, podľa ktorého sa má centrum mesta zmodernizovať. Magistrát už vyhlásil aj verejné obstarávanie na prípravu projektovej dokumentácie stavby.
viac
23.02.2019
Radnica chce centrum mesta pokryť bezplatným internetom
Centrum Želiezoviec by mohlo byť v budúcnosti pokryté bezplatným širokopásmovým internetom. Mestskí poslanci už pred časom schválili podanie žiadosti o nenávratný finančný príspevok z európskych fondov. Z dotácie by sa následne vybudovali prístupové bezdrôtové body.
viac
15.04.2020
Čiernohronská železnica získala 17 električkových vozňov zo Švajčiarska
Celkom 17 električkových vozňov a príslušnú infraštruktúru zo švajčiarskeho kantónu Basel získala do svojho portfólia nezisková organizácia Čiernohronská železnica (ČHŽ).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %