Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
25.08.2022 09:10

Mesto získalo dotáciu na obnovu chodníkov na Farskej lúke


Ilustračná snímka


Samospráva Fiľakova uspela so svojou žiadosťou o dotáciu na komplexnú obnovu všetkých existujúcich chodníkov medzi bytovými domami na Farskej lúke a v časti Daxnerovej ulice.


Z operačného programu Ľudské zdroje od ministerstva vnútra získala bezmála 433-tisíc eur. Projekt vznikol v rámci iniciatívy Catching-Up Regions 2, v ktorej mesto spolupracuje so župou a Svetovou bankou.

Ako informoval primátor mesta Attila Agócs, v súčasnosti prebieha príprava zmluvy na poskytnutie dotácie. „Keď bude zmluva hotová, pošleme pripravenú projektovú dokumentáciu na kontrolu, po nej vyhlásime verejné obstarávanie na zhotoviteľa. Výsledky obstarávania by mali byť zrejmé do januára a s prácami budeme môcť začať na jar budúceho roka.“ Z pôvodne žiadaných 465-tisíc samospráve schválili takmer 433-tisíc eur, spolufinancovať ich bude piatimi percentami.

V rámci projektu mesto zrekonštruuje všetky existujúce chodníky medzi bytovkami – hlavné i prepojovacie, spolu so všetkými prístupmi do vchodov – celkovo v dĺžke takmer dvoch kilometrov. Chodníky sú v súčasnosti v nevyhovujúcom stave, ich konštrukcia je v niektorých úsekoch porušená až do podkladovej vrstvy. V rámci prác budú preto zrealizované výkopy a zhutnené násypy zo stabilizovanej zeminy, všetky chodníky dostanú nový asfaltový povrch. Prístup k nim bude bezbariérový, rovnako ako prístupy z priechodov pre chodcov, ktoré budú tiež osvetlené a vybavené navigačnými dlažbami pre nevidiacich.

Zámer zrekonštruovať chodníky na sídlisku Farská lúka, v ktorej žije približne 1800 obyvateľov, malo mesto už niekoľko rokov. „V tejto lokalite mala samospráva desaťročia veľký investičný dlh. V roku 2017 sme v nej preto vybudovali parkovisko pre 70 áut a v roku 2018 sme za vyše 80-tisíc eur vyasfaltovali všetky sídliskové cesty. Vlani sme tu odovzdali do užívania nové detské ihrisko. Vedeli sme, že aj obnova chodníkov je pre obyvateľov sídliska veľmi dôležitá, preto sme hľadali možnosti, ako takúto nákladnú investíciu zrealizovať. Som rád, že sa nám na to podarilo získať prostriedky ešte pred koncom volebného obdobia,“ uzavrel.

 

Autor: (ts-MsÚ Fiľakovo)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.08.2017
Štyri erby na kontajnery so stromami vyrobia miestni študenti
Štyri kovové erby, ktoré budú krášliť kontajnery so stromami v centre Fiľakova, vyrobia miestni stredoškolskí študenti. Ako informoval primátor mesta Attila Agócs, spomínané kontajnery osadia na Hlavnej ulici v rámci revitalizácie zelene.
viac
02.03.2022
Fiľakovo chce rekonštruovať chodníky na Farskej lúke za takmer 500 000 eur
Samospráva Fiľakova v okrese Lučenec chce komplexne zrekonštruovať všetky chodníky medzi bytovými domami na Farskej lúke a v časti Daxnerovej ulice.
viac
29.07.2022
Žilina obnovuje cesty aj chodníky, práce potrvajú do konca októbra
Do konca októbra potrvá oprava viacerých dopravných úsekov miestnych komunikácií, chodníkov a asfaltových športových ihrísk v meste Žilina. Samospráva postupne opraví približne 35 000 štvorcových metrov plôch.
viac
30.08.2022
Mesto získalo takmer 433 000 eur na obnovu chodníkov na Farskej lúke
Mesto Fiľakovo v okrese Lučenec bolo úspešné so žiadosťou o dotáciu na komplexnú obnovu všetkých chodníkov na sídlisku Farská lúka a v časti Daxnerovej ulice. Samospráva na projekt získala z eurofondov takmer 433 000 eur. Informovala o tom hovorkyňa mesta Klaudia Mikuš Kovácsová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %