Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
18.12.2021 05:10

Mesto získalo takmer tri milióny eur na investičné akcie


Ilustračná snímka, zdroj: Vranov.sk


Mesto Vranov nad Topľou získalo v roku 2021 na investičné akcie z externých zdrojov takmer tri milióny eur, väčšinu z nich začne realizovať na budúci rok. Prevažná časť finančných prostriedkov poputuje do oblasti školstva. Médiá o tom v piatok informoval primátor mesta Ján Ragan.


"Oblasť školstva bola jednak dlhodobo poddimenzovaná a jednak svojím záberom je jednou z najväčších oblastí, ktorú zastrešuje mesto. Vyžaduje stále investície," povedal. Vďaka nenávratnému finančnému príspevku (NFP) z Environmentálneho fondu vo výške 400.000 eur tak bude môcť mesto ukončiť rozsiahlu modernizáciu najstaršej materskej školy (MŠ) v meste, MŠ Kukučínova v mestskej časti Čemerné. Po tom, čo samospráva z eurofondových zdrojov zvýšila tento rok kapacitu zariadenia o 20 miest a zrealizovala tiež opatrenia na zlepšenie tepelnoizolačných vlastností niekoľkých pavilónov MŠ, podľa Raganových slov sa novou investíciou proces rekonštrukcie zariadenia ukončí.       

Až 950.000 eur prostredníctvom Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA) získalo mesto na zníženie energetickej náročnosti zdroja tepla na Základnej škole (ZŠ) Bernolákova. "Budú tam inštalované progresívne technológie, tepelné čerpadlá, budú sa využívať obnoviteľné zdroje," ozrejmil Ragan s tým, že keďže ide o ekologický projekt, výmenou vykurovacieho systému by malo dôjsť k výraznému zníženiu produkcie oxidu uhličitého a emisií. Tento zdroj tepla zároveň slúži na vykurovanie ZŠ Juh i plaveckej učebne. Vďaka ďalšej dotácii od SIEA vo výške približne 0,5 milióna eur tiež mesto počas 18 mesiacov zoptimalizuje aj energetickú náročnosť Základnej umeleckej školy.

Prostredníctvom NFP od Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR vo výške 400.000 eur mesto v budúcom roku doplní svoj kamerový systém približne o 80 kamier a inštaluje zariadenia na meranie kvality ovzdušia a jeho vyhodnocovanie.       

Sociálnej oblasti sa týkajú ostatné dva NFP podporené projekty, činnosť mestskej občianskej poriadkovej služby (MOPS) a opatrovateliek. Činnosť 12 členov MOPS na 15 mesiacov je podporená sumou približne 180.000 eur, na aktivity 25 opatrovateliek v domácom prostredí klientov získalo mesto NFP vo výške 300.000 eur.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.12.2017
Pri projekte separovaného zberu obvinili niekoľko osôb
Policajný vyšetrovateľ vzniesol obvinenie voči vranovskému primátorovi Jánovi R. a ďalším trom osobám za zločin poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev v súbehu s obzvlášť závažným zločinom subvenčného podvodu. Ďalšie dve osoby obvinil za účastníctvo vo forme pomoci.
viac
16.11.2020
Župné organizácie získali eurofondy na zelené projekty
Deväť organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja získalo vyše 2,5 mil. eur z eurofondov na zvýšenie podielu výroby energie z obnoviteľných zdrojov.
viac
09.08.2021
Environmentálnym záťažiam v regiónoch pomôžu nové eurofondy
Na environmentálne záťaže pôjde z nových eurofondov 294 miliónov eur. S predstaviteľmi samospráv v okresoch Michalovce, Humenné a Vranov nad Topľou o tom hovorila vicepremiérka. Ako pri riešení týchto problémov môžu pomôcť eurofondy.
viac
16.11.2021
Mesto chce znížiť energetickú náročnosť MsÚ i ZUŠ
Samospráva mesta Vranov nad Topľou by chcela znížiť energetickú náročnosť budov mestského úradu (MsÚ) a základnej umeleckej školy (ZUŠ).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %