Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
27.10.2022 03:20

Mesto znížilo počet nádob na triedený odpad


Ilustračná snímka: (tasr).


Samospráva Bánoviec nad Bebravou pristúpila k zníženiu počtu nádob na triedený odpad na území mesta. Opatrením sleduje zachovanie frekvencie vývozu odpadu. Novinkou je i označenie nádob čipom. Informovala o tom radnica v tlačovej správe.


"Legislatívne úpravy zákona o odpadoch priniesli zmenu minimálnych štandardov triedeného zberu, t. j. množstva triedeného odpadu, za ktoré mesto neplatí, ale ťarchu nesú organizácie zodpovednosti výrobcov," pripomenula samospráva.

V záujme zachovania frekvencie vývozu odpadu preto mesto pristúpilo k zníženiu počtu zelených nádob na sklo o 22 kusov. "Zmeny sa dotknú aj modrých kontajnerov na papier, ktorých počet bude znížený o šesť nádob, a žltých kontajnerov na plast, kde uberieme 11 nádob v rámci celého mesta," priblížila radnica. Množstvo triedeného odpadu v žltých nádobách sa podľa nej znížilo aj vďaka zavedenému zálohovaniu plastových fliaš a plechoviek.

Naďalej podstatným však podľa samosprávy zostáva stláčanie odpadu tak v prípade plastov, ako aj kartónov či tetrapakových obalov. "Najmä pri triedení papiera prax ukazuje, že počty nádob sú dostatočné v prípade, že občania kartónové krabice rozrežú a stlačia na plocho. Do nádob sa tak zmestí oveľa viac odpadu a prostredie stojísk zostane čisté. Nadrozmerný odpad, ktorý sa do nádob nezmestí, je možné bezplatne odovzdať na zbernom dvore," ozrejmila.

Novinkou pri vývoze odpadu v Bánovciach nad Bebravou je označenie nádob čipom, ktorého cieľom je zlepšenie evidencie nádob a kontroly vývozov. "Všetky nádoby na separovaný zber už sú označené čipom, ďalej čipy mesto umiestni na nádoby na kuchynský odpad a následne na kontajnery na zmesový komunálny odpad. Mesto zároveň postupne vymieňa plechové nádoby za plastové z dôvodu menšej váhy a lepšej manipulácie," dodala radnica.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.03.2018
Zavedú triedený zber BRO v rodiných i bytových domoch
Mesto Bánovce nad Bebravou plánuje zaviesť triedený zber biologicky rozložiteľného odpadu (BRO). Reaguje tak na povinnosť vyplývajúcu zo zákona o odpadoch. Zber sa dotkne domácností nielen v individuálnej, ale i komplexnej bytovej výstavbe, informoval vo štvrtok hovorca mesta Miroslav Schlesinger.
viac
29.06.2019
V Bánovciach nad Bebravou pribudli nové nádoby na triedený zber odpadu
Na území Bánoviec nad Bebravou pribudlo 30 nových 1100-litrových plastových kontajnerov. Samospráva získala nádoby bezplatne a sleduje nimi zefektívnenie a rozšírenie triedeného zberu odpadu v meste.
viac
03.05.2022
Mesto rozmiestni v 30 lokalitách nádoby na jedlé oleje
Obyvatelia Bánoviec nad Bebravou budú môcť po novom odovzdať zvyšky jedlých olejov a tukov do špeciálnych nádob. S ich rozmiestňovaním začala samospráva v pondelok (2. 5.), postupne pribudnú v 30 vybraných lokalitách mesta. Informovala o tom radnica v tlačovej správe.
viac
19.12.2023
Stojiská na nádoby na odpad pribudli v ďalších lokalitách
Mesto Bánovce nad Bebravou vybudovalo ďalšie kryté stojiská na nádoby na odpad. Stojiská pribudli postupne v uplynulých dňoch v troch lokalitách mesta, slúžiť budú pre obyvateľov viacerých bytových domov. Informovala o tom bánovská radnica v tlačovej správe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %