Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
28.06.2022 10:35

Mesto zrekonštruovalo areál bývalej vojenskej nemocnice


Parkovisko na Raymanovej ulici. Snímka zdroj: (Mesto Prešov).


Mesto Prešov kompletne zrevitalizovalo okolie bývalej vojenskej nemocnice na Raymanovej ulici. Pribudli nové parkovacie plochy, prístupové komunikácie, chodníky a verejné osvetlenie. Zrealizovali sa aj sadové úpravy. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Tomek.


Okolie starej vojenskej nemocnice bolo pred rekonštrukciou podľa jeho slov v nevyhovujúcom stave. Povrch pôvodných komunikácií a odstavných plôch bol značne zdeformovaný a v areáli chýbalo verejné osvetlenie. Mesto sa preto rozhodlo pre kompletnú revitalizáciu areálu.

"Zrekonštruovaná bola príjazdová komunikácia, obnovili sa chodníky, vrátane prístupovej rampy pre peších so zábradlím, ktoré dostali nový kryt z betónovej dlažby. Pribudli tu aj odvodňovacie prvky, moderné verejné osvetlenie, nové lavičky a odpadkové koše. Po stavebných úpravách sa vybudovalo 30 parkovacích miest, z toho dve miesta sú vyhradené pre osoby so zníženou schopnosťou pohybu. Pozdĺž komunikácie je osadené nové dopravné značenie," priblížil Tomek.

"Areál v minulosti patril nemocnici a proces majetkovoprávneho vysporiadania pozemkov bol veľmi zdĺhavý. Som rada, že po rokoch sme mohli pristúpiť k rekonštrukcii, keďže pôvodné cesty a chodníky už boli natoľko zničené, že prejazd autom bol problematický. Podarilo sa nám zrevitalizovať celý priestor a verím, že to ocenia všetci ľudia, ktorí tu dochádzajú k lekárom," uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

V rámci sadových úprav sa zrealizovala aj výsadba stromovej a kríkovej vegetácie. Pribudli tiež trvalkové záhony, ktoré oživia priestor najmä v letných mesiacoch. Priestor okolo krov a stromov bol zamulčovaný vrstvou kôry. V prípade trvalkových záhonov bolo mulčovanie prevedené vrstvou piesku.

Stavbu zrealizovala firma Vos Consult. Celková cena prác predstavuje 165 240,61 eura s DPH.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.02.2020
V areáli nemocnice chce mesto vybudovať vodozádržné zariadenia
Mesto Šahy plánuje v nemocničnom areáli vybudovať vodozádržné zariadenia. Náklady na ich zriadenie chce radnica hradiť z fondov Európskej únie. O predložení projektu a jeho spolufinancovaní mali ešte rozhodovať mestskí poslanci na svojom rokovaní vo štvrtok (27. 2.).
viac
30.05.2020
Areál Pod Kopcom sprevádzkujú po niekoľkých rokoch
Po dlhoročnej prestávke sa obyvatelia Moldavy nad Bodvou môžu v tomto roku opäť športovo vyžiť vo vynovenom areáli Pod kopcom.
viac
25.11.2020
Miesto bývalej továrne na Patrónke chce kraj premeniť na multifunkčný areál
Rozsiahly priestor v lokalite bývalej továrne na bratislavskej Patrónke by sa mal v najbližších rokoch premeniť na viacúčelový areál s využitím pre školstvo, kultúru, umenie, športové podujatia, či ďalšie voľnočasové aktivity.
viac
27.11.2023
Mesto Topoľčany revitalizovalo areál bývalej ZŠ Gagarinova
Mesto Topoľčany ukončilo revitalizáciu areálu bývalej Základnej školy (ZŠ) Gagarinova. Ako uviedla radnica, na mieste schátranej betónovej plochy boli vybudované vodozádržné zariadenia a vysadená zeleň.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %