Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
05.11.2020 09:35

Mesto zrevitalizuje okolie pamätníka obetiam extrémizmu


Vizualizácia projektu. Snímka zdroj: (bratislava.sk).


Hlavné mesto spolu s Metropolitným inštitútom Bratislavy (MIB) pripravili projekt revitalizácie okolia pamätníka obetiam extrémizmu na Tyršovom nábreží v bratislavskej Petržalke.


Ním chcú pamätníku vrátiť pietny charakter a vytvoriť dôstojný priestor. Hlavné mesto predstavuje projekt deň pred 15. výročím vraždy študenta Daniela Tupého.

„Mesto plánuje zredukovať parkovanie a v okolí pamätníka spevnené plochy nahradiť zelenými plochami. Namiesto nepriepustných povrchov pribudnú veľké plochy trávnika, nové stromy, pešie ťahy, osvetlenie a mobiliár,” priblížila hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.      

Zámerom návrhu je podľa hovorkyne ponúknuť jednoduché riešenie, ktoré nekonkuruje objektu pamätníka, ale podporuje a dopĺňa jeho pôsobenie v priestore v kontexte blízkeho okolia a nábrežia Dunaja v centre mesta. „Pomocou zvlnenia terénu od centrálneho priestoru pamätníka sa tak zvýrazní dôležitosť tohto miesta,” doplnila Rajčanová.      

Projekt revitalizácie okolia pamätníka obetiam extrémizmu na Tyršovom nábreží je jeden z projektov hlavného mesta a MIB pre lepšie verejné priestory. V rámci nich plánuje magistrát zlepšiť kvalitu ciest, chodníkov a verejných priestorov na území celej Bratislavy.

Študenta Daniela Tupého zavraždili na Tyršovom nábreží 4. novembra 2005.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.11.2019
V Petržalke sa začínajú kontroly parkovania
V Petržalke sa po 10-dňovej testovacej prevádzke začína s ostrými kontrolami dodržiavania pravidiel parkovacieho systému.
viac
28.10.2020
Vďaka regulácii parkovania vzrástol Petržalke počet obyvateľov
V bratislavskej Petržalke vzrástol po 26 rokoch počet obyvateľov s trvalým pobytom. Dôvodom bolo minuloročné spustenie miestnej parkovacej politiky.
viac
07.07.2022
Architektonická súťaž na novú zónu Janíkov dvor pozná víťaza
Architektonicko–urbanistická súťaž na budúcu podobu polyfunkčnej zóny Janíkov dvor v bratislavskej Petržalke pozná víťaza. Stal sa ním ateliér A BKPŠ, ktorý navrhoval aj Národnú banku Slovenska, novú budovu Slovenského národného divadla či Slovenskú národnú galériu (SNG).
viac
19.04.2023
V Petržalke rozšíria reguláciu parkovania, pribudnú aj nové zóny PAAS
Prísnejšie pravidlá parkovania sa na území bratislavskej Petržalky majú rozšíriť do ďalších miestnych štvrtí. Mestská časť sa chystá pokračovať v zónovaní niektorých ďalších oblastí, kde sa bude dať parkovať len na miestach vyznačených modrou farbou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %