Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
29.11.2019 02:10

Mesto zvýšilo poplatky za odpad i dane


MsÚ Vranov nad Topľou. Ilustračná snímka, zdroj: infoglobe.sk


Prijatím nového všeobecne záväzného nariadenia (VZN) rozhodli vo štvrtok poslanci mestského zastupiteľstva vo Vranove nad Topľou o zvýšení poplatkov za zvoz a likvidáciu odpadov a tiež miestnych daní.


Mesto tak v roku 2020 predpokladá zvýšenie príjmov mesta o 140-tis. eur. Nové VZN nadobudne účinnosť 1. januára 2020.       

"Finančná potreba mesta vychádzajúca z potreby pokrytia oprávnených výdavkov obce si vyžaduje, aby sadzby dane z nehnuteľnosti a ostatných miestnych daní boli upravené tak, ako sú uvedené v návrhu predloženého všeobecne záväzného nariadenia," uvádza sa v dôvodovej správe k VZN s tým, že daň z bytov a stavieb na bývanie vyrubovalo mesto podľa sadzobníka platného od roku 2013. Potreba zvýšenia poplatkov za zvoz a likvidáciu odpadov súvisí s environmentálnou politikou štátu.       

Kým zvýšenie sadzieb daní, ako ho vranovskí poslanci vo štvrtok schválili, predstavuje v priemere 15 percent, v prípade poplatkov za odpad si Vranovčania priplatia o 35 percent viac ako v súčasnosti. Pôvodne navrhované zvýšenie poplatkov za zvoz a likvidáciu odpadu z 0,062 eur na osobu a deň na 0,089 eur na osobu a deň, ktoré by predstavovalo ročný nárast poplatku o 9,85 eura poslanci na pozmeňujúci návrh poslanca Jána Kočiša zmenili. Od 1. januára 2020 budú platiť obyvatelia Vranova nad Topľou za odpad 0,084 eura denne, a teda 30,66 eura ročne. Ročné zvýšenie oproti súčasnosti tak predstavuje osem eur.       

VZN zohľadnilo sťažené životné podmienky občanov starších ako 65 rokov, sociálne odkázaných a ťažko zdravotne postihnutých znížením sadzieb o 30 percent.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.11.2019
Poplatok za odvoz komunálneho odpadu sa v Skalici zvýši o tretinu
Zmenu všeobecného záväzného nariadenia (VZN), ktoré zvýši poplatok za odvoz komunálneho odpadu v meste Skalica, schválili poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ) na svojom poslednom zasadnutí.
viac
10.12.2019
Poslanci rozhodnú, či sa od budúceho roka zdvihnú dane najmä za nehnuteľnosť
Pod petíciu proti ich neprimeranému zvýšeniu sa za necelé dva týždne podarilo zástupcom petičného výboru vyzbierať viac než 5200 podpisov. V pondelok ju odovzdali banskobystrickému primátorovi Jánovi Noskovi.
viac
02.04.2020
V meste začali s dezinfekciou kontajnerov na odpad
V meste Vranov nad Topľou začali s dezinfekciou nádob na odpad aj celých kontajnerových stojísk. Samospráva plánuje činnosť rozšíriť i na lavičky, autobusové zastávky a zábradlia.
viac
17.08.2021
Vranov nad Topľou odkúpi pozemok od štátu, chce stavať križovatku
Mesto Vranov nad Topľou odkúpi od Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR pozemok pri centre voľného času (CVČ). Rozhodli o tom v utorok poslanci mestského zastupiteľstva. Jedným zo zámerov samosprávy je postaviť na mieste okružnú križovatku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %