Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
07.08.2017 02:34

Mestská polícia Poprad sa zapojila do projektu CEREK


Ilustračná snímka: (int).


Mestská polícia Poprad sa od 1. augusta zapojila do systému ochrany bicyklov CEREK, ktorý bol vytvorený ako prevencia proti krádeži bicyklov a je jedným z nástrojov prevencie kriminality.


Princíp jeho využívania je v jednoduchej registrácií bicyklov do celoeurópskej databázy bicyklov. „Cieľom projektu je preventívne ochrániť čo najviac bicyklov proti zlodejom a maximálne skomplikovať následný predaj ukradnutého bicykla. Princíp systému spočíva v tom, že každý bicykel je opatrený jedinečným výrobným číslom, pomocou ktorého je možné bicykel okamžite identifikovať a dohľadať právoplatného majiteľa. O nájdenie bicykla sa môže pričiniť Policajný zbor SR, mestská polícia alebo aj súkromná osoba,“ informoval náčelník MsP Poprad Štefan Šipula.

Systém CEREK ponúka aj novinku v podobe inteligentných ochranných známok, na základe ktorého sa majitelia bicyklov môžu sami rozhodnúť, či svoj bicykel ochránia iba registráciou do celoeurópskej databázy, alebo si k registrácií zabezpečia špeciálnu identifikačnú známku. Inteligentná známka v sebe ukrýva jedinečný QR kód, ktorý je spárovateľný s výrobným číslom. Takéto fyzické označenie bicykla umožní nálezcovi QR kód nasnímať, zistiť či je bicykel odcudzený a v prípade krádeže odoslať správu s presnými GPS súradnicami.

„Túto novinku budeme testovať bezplatne jeden rok a na základe efektívnosti sa rozhodneme, či budeme v danom projekte pokračovať aj naďalej,“ doplnil Šipula.

Viac informácií o tomto systéme, ako aj o podrobnom postupe v prípade straty resp. odcudzenia bicykla si môžu záujemcovia nájsť na stránke http://www.cerek.sk/.

 

Autor: (MsÚ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.02.2017
Občianska hliadka v Matejovciach sa osvedčila
V Matejovciach bude opäť pôsobiť občianska hliadka. Mesto Poprad uspelo s projektom, ktorý bude realizovaný v rámci Národného projektu „Podpora zamestnávania UoZ prostredníctvom vybraných aktívnych opatrení trhu práce“ finančne podporovaného Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny UPS VR Poprad.
viac
25.10.2017
Poprad získal prostriedky na občianske hliadky na ďalšie tri roky
Mesto Poprad uspelo s projektom Miestnej občianskej poriadkovej služby (MOPS), zameraného priamo na znevýhodnené skupiny obyvateľstva.
viac
15.01.2021
Kamerový systém rozšírili o deväť kamier
V Krásne nad Kysucou rozšírili na konci roku 2020 kamerový systém v rámci projektu Prevencia kriminality a výtržníctva. Kamerový systém, priamo napojený na mestskú políciu, sa rozšíril o deväť kamier a momentálne ich je v meste k dispozícii 39. Mesto o tom informuje na svojej internetovej stránke.
viac
11.12.2023
Bratislava sa spolu s mestskou políciou stala súčasťou európskeho projektu
Bratislava sa spolu s mestskou políciou stali členmi európskeho projektu PACTESUR2, ktorý je zameraný na ochranu ľudí vo verejných priestoroch. Do projektu sa zapojilo 15 krajín z Európy. TASR o tom informoval vedúci oddelenia komunikácie mestskej polície Peter Borko.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %