Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
11.11.2022 12:35

Mestská polícia spúšťa preventívny program pre žiakov i seniorov


Ilustračná snímka: (tasr).


Mestská polícia v Bratislave spúšťa preventívny program zameraný na žiakov a študentov základných a stredných škôl, ale tiež na seniorov v centrách.


Prednášky sa venujú bezpečnosti na sociálnej sieti, šikane, prevencii závislostí či podvodných praktík, ktorým čelia seniori. Informoval o tom Peter Borko, vedúci oddelenia komunikácie mestskej polície.

"Prednášky prispôsobujeme potrebám škôl a snažíme sa v nich pracovať s aktuálnym spoločenským dianím. Upravujeme ich aj podľa potreby zariadenia. Téma, jazyk a aj spôsob prednášky odráža vek, vzdelanie a schopnosti poslucháčov," priblížil Borko. Otvorení sú tiež požiadavkám škôl či senior centier o spracovanie špecifickej témy.

Prednášky sa týkajú napríklad základom bezpečnosti pri ceste do a zo školy, možným rizikám pre žiakov, dopravnej situácii či mimoškolským a voľnočasovým aktivitám. Témou je tiež bezpečnosť na cestách spojená so základmi dopravnej výchovy a zásadami pre účastníkov cestnej premávky.

Zaoberajú sa tiež bezpečím na sociálnych sieťach. Ide napríklad o ochranu súkromia a osobných údajov, vystupovanie a komunikáciu na sociálnych sieťach a ich nástrahy a riziká. Prednášky sa nevyhýbajú ani prevencii závislostí od tabakových výrobkov, alkoholu u mladistvých a maloletých či nelegálnych drog.

Prednášky tiež približujú prácu mestských policajtov, ich spoluprácu s inými záchrannými zložkami i mestský kamerový systém. Pre seniorov je pripravená téma o podvodných praktikách takzvaných šmejdov i ďalších rizikách, ochrane pred zneužitím osobných údajov, ako aj o užitočných radách.

Prednášky organizuje preventistka z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie. Pri niektorých prednáškach spolupracuje mestská polícia s preventistami z Policajného zboru. V prípade záujmu a kapacitných možností mestskej polície sú organizované aj ukážky prác kynológov so psami.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.05.2017
Deti naučia triediť rodičov i starých rodičov - začať treba od nich
„V prvom štvrťroku sme školili pedagógov vo vyše 170 samosprávach,“ hovorí Silvia Nosálová, riaditeľka pre komunikáciu a marketing zo spoločnosti ENVI - PAK.
viac
24.05.2017
Informovanosť mladej generácie je dôležitá
V pondelok sa začali Dni otvorených dverí Ústavu pamäti národa 2017, ktorých partnerom je aj Bratislavský samosprávny kraj. Počas piatich dní sa predovšetkým študenti stredných škôl oboznámia s činnosťou Ústavu pamäti národa a výsledkami práce jeho odborných zamestnancov.
viac
03.04.2020
Petržalka distribuuje ochranné rúška aj vďaka pomoci obyvateľov
Obyvatelia i firmy pomáhajú Mestskej časti Petržalka získavať ochranné rúška, ktoré sa následne distribuujú najzraniteľnejším skupinám občanov. Urobila tak aj spoločnosť MiddleCap v rámci iniciatívy MiddleCap Help, ktorá poskytla chirurgické rúška a jednorazové rukavice.
viac
26.03.2021
Bratislava už nebude mať jazdeckú mestskú políciu
Bratislava už nebude mať jazdeckú mestskú políciu, ktorá hliadkovala v lesoparku či v uliciach hlavného mesta na koňoch. Rozhodlo o tom bratislavské mestské zastupiteľstvo, ktoré vo štvrtok schválilo nový organizačný poriadok bratislavskej mestskej polície.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %