Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
02.09.2016 11:59

Mestská polícia v Partizánskom bude pomáhať obyvateľom pri kúpe áut


Ilustračná snímka: (int).


Pomáhať obyvateľom pri kúpe motorových vozidiel, prostredníctvom vyhľadania údajov o ich majiteľoch, bude Mestská polícia (MsP) v Partizánskom. Jej príslušníci môžu potenciálnych kupcov takto upozorniť, že automobil nie je na polícii prihlásený a kupovať by ho nemali.


"Situácia sa na Slovensku v poslednej dobe vyvíja tak, že je problém s prepismi motorových vozidiel, ktoré predávajú občania občanovi. V Partizánskom, ktoré nie je výnimkou, máme problém, že menšina predáva motorové vozidlá, ktoré kúpi, neprihlási evidenčne na seba a tretia osoba, ktorú oni poveria, potom tieto predáva ďalej," objasnil zástupca náčelníka MsP Partizánske Drahomír Hrkal. Ľudia, ktorí vozidlá kúpia, tak podľa neho majú problém potom s ich prihlasovaním, odhlasovaním, musia kontaktovať pôvodného majiteľa, hľadať ho, naháňať ho, aby si vedeli formálne zabezpečiť prevod auta na svoju osobu ako majetok.      

MsP sa podľa Hrkala s týmto problémom nestretáva do veľkej miery, aj keď sa na ňu niektorí z obyvateľov občas obrátia, ale skôr z nevedomosti. "Mestská polícia nemá evidenciu motorových vozidiel, to je parketa policajného zboru," podotkol.      

S problémom pri prepisoch áut na nových majiteľov sa stretáva aj štátna polícia, ako odznelo na rokovaní mestského zastupiteľstva 30. augusta, Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Partizánskom už zaregistrovalo trestné oznámenia a oznámenia má prijaté aj v rovine priestupkov či cez prokuratúru.      

Mestská polícia, ako priblížil primátor Partizánskeho Jozef Božik, bude poskytovať poradenskú a informačnú službu v tom kontexte, že ak občan bude mať záujem zakúpiť motorové vozidlo na území mesta Partizánske a bude mať obavy, že bude mať problémy s jeho zapísaním a jeho prihlásením, tak na Mestskej polícii si bude môcť zistiť, kto toto motorové vozidlo reálne predáva, či je to skutočný majiteľ alebo je to nastrčená osoba. Zároveň upozornil, že mestskí policajti nebudú poskytovať osobné údaje, len upozornia občana na to, že s vozidlom nie je niečo v poriadku. "Toto je problém, ktorý trápi nielen Partizánske, ale viac miest Slovenskej republiky a my začíname práve touto aktivitou preto, lebo chceme podobne, ako je heslo štátnej polície, pomáhať a chrániť," podčiarkol.      

Partizánske je podľa primátora prvým mestom na Slovensku, ktoré bude poskytovať tento typ poradenskej služby, pričom si nemyslí, že by to malo odradiť ľudí od kúpy auta v meste. "Práve naopak, myslím si, že to pomôže k tomu, aby ľudia, ktorí sa rozhodnú kúpiť motorové vozidlo, sa nemuseli obávať, že budú mať kvôli tomu prieťahy," dodal.       

Ako ozrejmil Hrkal, verejnosť sa na MsP Partizánske môže obrátiť viacerými spôsobmi, telefonicky, mailom, osobne či prostredníctvom sociálnej siete. "My už ostatné zariadime a poskytneme im relevantné informácie, aby sa mohli sami rozhodnúť, či takéto auto kúpia alebo nie," dodal.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.11.2017
V Sobranciach zriadili mestskú políciu
Novozriadená Mestská polícia (MsP) v Sobranciach už vykonáva svoju činnosť. Dočasne sídli v priestoroch Materskej školy na Gagarinovej ulici.
viac
12.01.2019
Mestskí policajti jazdia na elektromobile, mesto naň získalo dotáciu
Mestská polícia v Trebišove bude pre svoje potreby využívať nový elektromobil. Mesto ho zakúpilo s podporou dotácie 30.000 eur z Environmentálneho fondu, z vlastných zdrojov na to vyčlenilo 9800 eur. Elektromobil v piatok slávnostne odovzdal vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši.
viac
18.05.2021
Mestská polícia v Handlovej spustila databázu dlhodobo odstavených vozidiel
Handlovská mestská polícia (MsP) spustila v spolupráci s oddelením marketingu mestského úradu verejnú databázu dlhodobo odstavených vozidiel. Opustené autá môžu obyvatelia nahlasovať cez formulár, ktorý zverejnilo mesto na svojom webe. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.
viac
05.10.2022
Šéfovia samospráv volajú po posilnení práv MsP v oblasti dopravy
Tragická víkendová udalosť v centre Bratislavy zvýraznila tému rozšírenia právomocí obecnej, resp. mestskej polície (MsP) v oblasti dopravnej kontroly a prevencie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %