Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
05.06.2020 01:52

Mestská polícia v Poprade testuje telové kamery


Na snímke mestský policajt s telovou kamerou. Snímka zdroj: (tasr).


Mestská polícia (MsP) v Poprade ako jedna z prvých na Slovensku začala používať telové kamery, ktoré sú určené na zaznamenanie činnosti a zákroku policajtov. Informoval o tom na brífingu náčelník MsP Poprad Marián Gardoš.


Podľa neho sú kamery dôležité, aby v prípade potreby bola možnosť spätného a objektívneho vyhodnotenia, čo sa týka konania policajtov priamo pri zákroku, ako aj správania osôb proti ktorým zákrok smeroval. Kamery majú policajti na hrudi a pred každým služobným zákrokom príslušník mestskej polície upozorní občana, že sa činnosť nahráva. „Na základe doterajších skúseností vieme, že v mnohých prípadoch stačí oznámenie, že sa zákrok nahráva a agresivita v správaní pominie,“ vysvetlil náčelník MsP.

Dodáva, že kamery zakúpili koncom roka 2019, keď došlo k zmene legislatívy, ktorá priamo umožnila mestským políciám nahrávať priebeh činnosti a zákrokov. „V súčasnej dobe sú ešte stále v skúšobnom režime a uvidíme, ako sa osvedčia. Benefitom týchto kamier je aj to, že my priamo na mieste zistíme nezvratné dôkazy o konaní, ktoré môžeme ďalej využiť. Kamerami chránime nielen policajtov, ale aj osoby, voči ktorým zasahujeme,“ dopĺňa Gardoš.

V prvej fáze budú tieto kamery používať motorizované hliadky a poriadková jednotka mestskej polície. Po ich osvedčení v praxi mesto pristúpi k zakúpeniu ďalších kamier tak, aby boli zabezpečené kamery pre všetky hliadky mestskej polície v priamom výkone služby.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.04.2017
V mestskej časti Matejovce začala opäť pôsobiť občianska hliadka
Od začiatku apríla 2017 začala v meste Poprad znova pôsobiť občianska hliadka. Vznikla na základe podpísanej Dohody medzi Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny Poprad a mestom Poprad,  v rámci  Národného projektu Podpora zamestnávania UoZ prostredníctvom VAOTP-2.
viac
31.08.2017
V uliciach Trebišova kontrolujú už aj cyklohliadky
Mestská polícia v Trebišove využíva od druhej polovice augusta dva nové služobné bicykle, ktoré dopĺňajú doterajšie pešie a motorizované hliadky. Zavedenie cyklohliadok je v Trebišove novinkou, ktorou chce mestská polícia monitorovať širšie územie.
viac
19.11.2017
V Sobranciach zriadili mestskú políciu
Novozriadená Mestská polícia (MsP) v Sobranciach už vykonáva svoju činnosť. Dočasne sídli v priestoroch Materskej školy na Gagarinovej ulici.
viac
05.10.2022
Šéfovia samospráv volajú po posilnení práv MsP v oblasti dopravy
Tragická víkendová udalosť v centre Bratislavy zvýraznila tému rozšírenia právomocí obecnej, resp. mestskej polície (MsP) v oblasti dopravnej kontroly a prevencie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %