Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
12.09.2022 07:45

Mestské bazáre sa zmenia na stabilné centrum opätovného použitia


Ilustračná snímka: (tasr).


Príležitostné víkendové mestské bazáre sa zmenia na stabilné Bratislavské centrum opätovného použitia - KOLO. Jeho prevádzku otvoria 8. októbra vedľa centrály mestskej firmy Odvoz a likvidácia odpadu (OLO).


Jeho súčasťou má byť aj osvetový a kreatívny priestor zameraný na environmentálne témy. Otvoreniu má predchádzať zber nepotrebných, ale stále funkčných vecí počas celého mesiaca.

"Otvorením KOLO posúvame Bratislavu na úroveň miest, ako Helsinki, Mníchov či Viedeň, v ktorých má prevádzka re-use centier a podpora princípov cirkulárnej ekonomiky dlhodobú tradíciu," konštatuje predseda predstavenstva OLO Ivan Sokáč.

Jeho cieľom je minimalizovať vznik odpadu, podporiť cirkulárnu ekonomiku v hlavnom meste a vytvoriť osvetovo-kreatívny priestor pre všetkých, ktorým záleží na životnom prostredí. Okrem samotného predaja predmetov sa tam budú organizovať aj edukačné podujatia či kreatívne workshopy. V blízkej budúcnosti je v pláne aj zriadenie a prevádzka zdieľanej dielne na opravu použitých predmetov.

KOLO sa pre verejnosť otvorí 8. októbra. Otvorené bude šesť dní v týždni, a to od v utorky až piatky od 10.00 do 18.00 h a počas víkendov do 17.00 h. Fungovať bude v priestoroch obchodného centra na Pestovateľskej ulici, vedľa centrály OLO. V prenajatých priestoroch by malo fungovať tri roky. Dovtedy plánuje OLO postaviť vlastné centrum opätovného použitia v areáli na Ivanskej ceste.

Centrum opätovného použitia alebo tzv. re-use centrum je miestom, kde dostávajú nepotrebné, avšak stále zachovalé a hodnotné predmety druhú šancu. Z domácností totiž končia často v nádobách na komunálny odpad. Predchádzať tomu sa snažilo päť mestských bazárov, ktoré OLO spolu s hlavným mestom organizovalo od októbra 2020 do júna 2022. Z nich si Bratislavčania odniesli približne 35 000 vecí a hlavné mesto ušetrilo viac ako 50 ton potenciálneho odpadu. Zároveň sa vyzbieralo viac ako 50 000 eur na vybudovanie stabilného centra.

Bližšie informácie sú zverejnené na webovej stránke www.olo.sk, kde verejnosť nájde aj informácie o tom, aké druhy predmetov KOLO prijíma a aké nie. Záujemcovia nájdu aj harmonogram zberov, ktoré budú otvoreniu centra predchádzať.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.09.2016
V Spaľovni odpadu otvorili vzdelávacie environmentálne OLO Centrum
Pri príležitosti prvého Dňa otvorených dverí v Spaľovni odpadu mestskej organizácie Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) vo Vlčom hrdle v piatok (23. 9.) zároveň otvorili prvé výchovno-vzdelávacie environmentálne OLO Centrum v Bratislave.
viac
08.01.2020
OLO chce zvýšiť pomer triedeného odpadu i spustiť 'reuse centrum'
Bratislavská mestská firma Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) má v pláne v roku 2020 zvyšovať pomer triedeného odpadu, optimalizovať trasy a techniku zvozu, vypracovať plán vybudovania kompostárne pre zlepšenie spracovania bioodpadu, či spustiť pilotné "reuse centrum".
viac
11.10.2022
V Bratislave otvorili KOLO, stabilné mestské centrum opätovného použitia
Hlavné mesto v spolupráci s mestskou organizáciou Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) otvorili v sobotu Bratislavské centrum opätovného použitia – KOLO.
viac
23.03.2023
KOLO rozšíri v apríli zber zachovaných vecí do mestských častí
Bratislavské centrum opätovného využitia - KOLO rozširuje zber zachovaných vecí do celého hlavného mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %