Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
22.02.2018 12:05

Mestskí poslanci chcú pomôcť Devínu dostať sa z nútenej správy


Devín - ilustračná snímka.


Poslanci hlavného mesta vyjadrili ochotu pomôcť bratislavskej mestskej časti Devín dostať sa z nútenej správy. Na stredajšom rokovaní poverili primátora Bratislavy Iva Nesrovnala, aby v spolupráci s Devínom realizoval kroky k príprave dohody so všetkými veriteľmi mestskej časti.


V júni by sa mal zastupiteľstvu následne predložiť na schválenie návrh na uzavretie všetkých zmlúv o urovnaní, umožňujúcich ukončenie nútenej správy Devína. Táto bratislavská mestská časť je od roku 2005 v nútenej správe. Celkový záväzok voči veriteľom mala ku koncu roka 2016 vo výške 10,6 milióna eur. Rokovaniami s veriteľmi počas minulého roka však dosiahla samospráva prísľub, že pri splatení sumy 6,75 milióna eur by boli všetky jej záväzky vynulované a nútená správa by mohla byť ukončená.       

Devín však toľko peňazí nemá, preto chce, aby mu v tejto situácii pomohlo hlavné mesto. Naň totiž v roku 2014 prešiel legislatívnou zmenou výkon nútenej správy z ministerstva financií. Poslanec hlavného mesta Ignác Kolek a starostka Devína Ľubica Kolková preto vypracovali návrh na riešenie oddlženia Devína.       

"Bez pomoci mesta sa Devín z nútenej správy nedostane," zopakovala v stredu Kolková. Nútená správa podľa nej mestskú časť limituje a vylučuje akúkoľvek možnosť jej rozvoja. "Nakoľko nesmieme čerpať žiadne projektové financie, či už regionálne, alebo z EÚ. Takisto nesmieme do ničoho investovať, výlučne riešime opravy zvereného majetku, ktorý je v havarijnom stave," podotkla starostka.       

Do roku 2016 vyplatila mestská časť svojim veriteľom 119.462 eur. Ekonomické možnosti Devína však ani v najbližších rokoch neumožnia rýchlejšie splácanie záväzkov. Situácia je podľa samosprávy neriešiteľná, nakoľko pri doterajšom tempe splácania istiny neexistuje reálna možnosť oddlženia mestskej časti. Vzhľadom na celonárodný kultúrno–historický význam Devína je podľa Koleka a Kolkovej potrebné tento stav riešiť. Ako tvrdia, jedinou účinnou možnosťou je aktívna pomoc zo strany hlavného mesta, ktoré zabezpečí potrebné finančné prostriedky na uspokojenie veriteľov.       

Magistrát pre TASR v januári uviedol, že riešenie tejto otázky je veľmi komplikované, či už po stránke finančnej legislatívy, kde primátor hovoril na túto tému s viacerými členmi vlády, ako aj v rovine dohody na úrovni samotného mesta, kde by sa na vyriešenie tohto problému vyžadoval konsenzus všetkých 17 mestských častí Bratislavy. Primátor v stredu podotkol, že mesto musí v tejto veci postupovať podľa zákona.      

 Devín je od roku 2005 v nútenej správe pre dlhy. Zadlžovanie mestskej časti sa začalo v roku 1996, keď sa vytvorila skupina, ktorá chcela pod hlavičkou mestskej časti vyvíjať realitnú a developerskú činnosť.       

gru ed Kľúčové slová: SR-Devín-oddlženie-nútená-správa-riešenie-MsZ-BAX

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.03.2017
Odborný seminár pre zástupcov samosprávy
Dňa 24. 3. 2017 v čase od 09:30 do 17:00 hod. sa v priestoroch Domu kultúry, MČ Bratislava – Devín, uskutoční celoslovenský odborný seminár pre zástupcov samosprávy a odbornej verejnosti „Môj poslanec“ s podtitulom „Informovanosť a zodpovednosť – základ demokratického fungovania samospráv“.
viac
19.03.2018
Mestskí poslanci odobrili koncepciu pomoci ľuďom bez domova
Bratislavskí mestskí poslanci schválili Koncepciu pomoci ľuďom bez domova v hlavnom meste. Aj prostredníctvom nej sa chce magistrát zamerať na prevenciu, zníženie počtu bezdomovcov či skvalitnenie systému poskytovaných sociálnych služieb.
viac
03.10.2018
M. Kaliňák: Splatenie dlhov samosprávy súkromníkom nie je bežná vec
Splatenie dlhov samospráv súkromníkom alebo firmou nie je bežná a ani samozrejmá vec, skôr ide o výnimočnosť.
viac
13.05.2023
Na bezpečnosť v uliciach začína opäť dohliadať Nočná pomoc
Na bezpečnosť nočného života v Bratislave začína od piatka opäť dohliadať dobrovoľnícka Nočná pomoc. Posilní tak prácu mestskej a štátnej polície či záchrannej služby. K dispozícii bude do konca septembra. Hlavné mesto o tom informuje na sociálnej sieti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %