Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
21.10.2023 04:10

Mestskí poslanci chcú pracovníkov mesta motivovať príplatkami a odmenami


MsÚ Nitra, snímka zdroj: Nitra-live


Stabilizačné príplatky, odmeny i dochádzanie do práce zadarmo by mohli byť v budúcnosti benefity, ktoré budú motivovať ľudí, aby pracovali pre mesto Nitra. O opatreniach už rokovali aj mestskí poslanci, ktorí na svojom októbrovom rokovaní odporučili primátorovi Marekovi Hattasovi.


Ako sa uvádza v schválenom materiáli, medzi benefitmi by mal byť stabilizačný príplatok vyplácaný za každý odpracovaný rok, garantovaná odmena vyplácaná raz za polrok, motivačná odmena za osobnú účasť zamestnanca na obsadení dlhodobo požadovaného pracovného miesta i zápočet pracovného času pri preukázateľnom použití mestskej hromadnej dopravy (MHD) alebo zdieľanej nemotorovej dopravy pri nástupe na pracovisko.         

Podľa mestského poslanca Igora Kršiaka, ktorý materiál vypracoval, je jeho návrh začiatkom diskusie o tom, ako zlepšiť postavenie ľudí, ktorí pre mesto pracujú. "Toto berme zatiaľ iba ako možnosť baviť sa o tom, čo zavedenie takýchto benefitov do praxe spôsobí. Je to, samozrejme, kompetencia vedenia mesta a úradu. Myslím si však, že takéto opatrenia sú v záujme podpory zamestnávania takých ľudí, ktorí nám odchádzajú. Či už sú to kuchárky, školníci, mestskí policajti. Práve zamestnanecké benefity by mohli naštartovať záujem pracovať pre toto mesto," skonštatoval Kršiak.         

Jeho návrh doplnil viceprimátor Peter Mezei, ktorý chce do výhod pre pracovníkov mesta zaviesť aj bezplatnú MHD pri dochádzaní do práce. "A rovnako chcem podporiť aj mobilitu pri dochádzania na bicykli, a to zakúpením desiatich elektrobicyklov, ktoré by mohli využívať naši pracovníci," uviedol. "Tento materiál má vrátiť nádej zamestnancom, že vedenie mesta má záujem o zlepšenie ich finančného zabezpečenia," doplnil ho Kršiak.         

Podľa jeho slov by prípadné zavedenie výhod pre ľudí pracujúcich pre mesto bolo, aj napriek zvýšeným finančným nákladom, pre Nitru výhodné. "Boli vznesené názory, že takéto benefity neúmerne zaťažia rozpočet mesta a mzdový fond. Ale toto všetko má viesť k zrovnoprávneniu odmeňovania, motivovania zamestnancov a aj k istému 'preoraniu' pracovných pozícií, ktoré boli v minulosti vytvorené a dnes sa už len notoricky udržujú," dodal Kršiak.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.06.2018
Mesto plánuje v parku osadiť zábranu, má chrániť deti pred autami
Nitrianska radnica plánuje osadiť pred vstupom do Mestského parku na Sihoti mechanickú zábranu, ktorá znemožní vstup autám. Tie pri zásobovaní reštaurácií a bufetov často ohrozujú deti, ktoré sa v parku hrajú.
viac
10.09.2020
Radnica riešila v auguste 140 pripomienok od občanov
Nitrianska radnica riešila v priebehu augusta 140 pripomienok od občanov. Vo väčšine prípadov sa týkali čistoty, životného prostredia či komunikácií.
viac
09.12.2021
Nitra bude v roku 2022 hospodáriť so sumou viac ako 85 miliónov eur
Mesto Nitra bude v roku 2022 hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom v celkovej výške 85 155 400 eur. Vyplýva to z návrhu rozpočtu, ktorý budú mestskí poslanci schvaľovať na svojom rokovaní 16. decembra.
viac
02.11.2022
Mestský park prejde najväčšou revitalizáciou v jeho 150-ročnej histórii
V nitrianskom mestskom parku na Sihoti sa v novembri začne rozsiahla obnova. Podľa radnice sa revitalizácia v hodnote takmer šiestich miliónov eur radí svojím rozsahom k najväčším na Slovensku. Financie na projekt získalo mesto z Európskej únie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %