Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
07.07.2023 12:35

Mestskí poslanci schválili zámer rekonštrukcie župného domu


Ilustračná snímka: (tasr).


Mestskí poslanci vo Vrábľoch v okrese Nitra schválili zámer rekonštrukcie budovy župného domu. Mesto Vráble reaguje na výzvu Ministerstva dopravy SR z roku 2022 a dalo vypracovať štúdiu, ktorá bude podkladom pre projektovú dokumentáciu.


Po jej vypracovaní bude predložená žiadosť o poskytnutie prostriedkov určených na obnovu verejných historických a pamiatkovo chránených budov, informovala radnica.

Cieľom výzvy je zlepšenie stavebno-technického stavu verejných historických a pamiatkovo chránených budov. Zlepší sa tým ich energetická hospodárnosť, predĺži sa životnosť a zvýšia sa možnosti ich využívania verejnosťou. Podľa projektovej manažérky mesta Diany Kubíčkovej budú konkrétne detaily rekonštrukcie župného domu súčasťou architektonickej štúdie a následnej projektovej dokumentácie.

V zrekonštruovanom župnom dome chce radnica vytvoriť multifunkčné centrum kultúry v meste. Vzniknúť by mali priestory pre mestské informačné centrum, výstavné priestory, i priestory na organizovanie podujatí občianskych združené pôsobiacich v meste. Ďalším zámerom samosprávy je vytvorenie stálej expozície sídliska Fidvár zo staršej doby bronzovej, ktoré bolo predmetom niekoľkoročného medzinárodného archeologického výskumu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.02.2019
Meštiansky dom č. 55 v Kežmarku obnovia vďaka dotácii
Meštiansky dom na Hlavnom námestí v Kežmarku obnovia vďaka dotácii z Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Na pondelkovom rokovaní o tom rozhodli poslanci, ktorí Múzeu v Kežmarku schválili príspevok vo výške 204.000 eur.
viac
22.04.2020
Druhá etapa rekonštrukcie župného domu sa začne až na budúci rok
Termín začiatku druhej etapy obnovy župného domu v Komárne sa posúva na budúci rok. Mesto Komárno, ako vlastník objektu, sa rozhodlo preložiť rekonštrukčné práce na obnove dvorových fasád a vstupnej drevenej brány z dôvodu šírenia nového koronavírusu a po zvážení všetkých rizík.
viac
10.03.2021
Dom umenia Fatra obnovia za takmer jeden milión eur
Dom umenia Fatra, ktorý je sídlom Štátneho komorného orchestra (ŠKO) Žilina, obnovia počas najbližších štyroch rokov.
viac
04.05.2023
Mesto chce v zrekonštruovanom Župnom dome vytvoriť centrum kultúry
Mesto Vráble v okrese Nitra pripravuje rekonštrukciu budovy Župného domu. V ňom chce vytvoriť multifunkčné centrum kultúry v meste, ktoré by zahŕňalo mestské informačné centrum, výstavné priestory, priestory pre vytvorenie stálej expozície Fidvár či priestory na stretávanie sa občianskych združení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %