Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
04.09.2020 08:00

Mestský ovocný sad prešiel oficiálnou registráciou


Snímka zdroj: (tasr).


Žiarsky ovocný sad prešiel oficiálnou registráciou. Žiaci základných a materských škôl sú tak o krok bližšie k tomu, aby mohli v školských jedálňach dostávať jeho ovocie. Informovala o tom referentka odboru životného prostredia Mestského úradu v Žiari nad Hronom Marcela Gendiarová.


Projekt ovocného sadu v Žiari nad Hronom úspešne prešiel kontrolou Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho (ÚK SUP). Mesto podalo žiadosť o oficiálnu registráciu ešte v októbri 2019. „Kontrola dopadla veľmi dobre, pracovníčky ústavu ocenili zriadenie prvého mestského sadu, ako aj výber starých krajových odrôd,“ povedala Gendiarová s tým, že úrad vyzdvihol aj výsadbu trvalkových záhonov okolo sadu, ktoré sú dôležité pre včely umiestnené v areáli.      

„Ovocie zo sadu bude určené prevažne pre školy a škôlky v našom meste,“ vysvetľuje Gendiarová. Na 91 ovocných stromoch aktuálne vykonávajú výchovný rez. Produkcia ovocia začne podľa Gendiarovej približne o päť rokov.      

Mestský sad v Žiari nad Hronom vznikol ešte na jeseň 2017, k ovocným stromom neskôr pribudli aj záhony s bylinkami a liečivými rastlinami. „Tento rok chceme ešte stihnúť pridať tabuľky s názvami rastlín, ktoré umiestnime priamo do záhonov. Prostredníctvom projektov plánujeme vybudovať aj posedenie v tvare jablka. Využívať by ho mali najmä školy pri výučbe,“ komentuje Gendiarová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.06.2020
Mesto má hotovú projektovú dokumentáciu na obnovu MsKC
Žiarska samospráva má hotovú projektovú dokumentáciu na obnovu mestského kultúrneho centra (MsKC). V súvislosti s jeho aktuálnym stavom už dlhšie hovorí o potrebe rekonštrukcie.
viac
30.09.2020
Žiar nad Hronom sa pustí do projektu záhradkárskej oblasti
Mesto Žiar nad Hronom sa pustí do realizácie projektu novej záhradkárskej oblasti, ktorý predstavilo približne pred týždňom. Na základe množstva pozitívnych reakcií o tom na sociálnej sieti informoval primátor mesta Peter Antal.
viac
11.02.2023
Mesto Žiar nad Hronom zvýšilo poplatky v školských zariadeniach i jasliach
Mesto Žiar nad Hronom pristúpilo k zvýšeniu poplatkov v školských zariadeniach. Obyvatelia zaplatia viac aj za sociálne služby vrátane detských jaslí. Samospráva zvyšovanie poplatkov vysvetľuje nárastom prevádzkových nákladov i opatreniami vlády, ktoré nepriaznivo zasiahli do rozpočtov miest a obcí.
viac
17.05.2023
V mestskom ovocnom sade vysadia vyše 250 netradičných krov
V mestskom ovocnom sade v Parku Š. Moyzesa v Žiari nad Hronom vysadia vyše 250 málo známych ovocných krov. Samospráva na projekt, ktorý je zameraný na adaptáciu na zmenu klímy a podporu opeľovačov, získala z grantovej výzvy takmer 11 500 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %