Streda 08.05.2024
Dnes má meniny 
Ingrida
°C
29.07.2022 09:30

MF sa ohradilo voči kritike ZMOS-u za 500-eurový príspevok zamestnancom


Ilustračná snímka.


Ministerstvo financií (MF) SR odmietlo kritiku ústredného riaditeľa Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska Michala Kaliňáka, podľa ktorého 500-eurový jednorazový príspevok pre zamestnancov štátnej, verejnej správy a pracovníkov v školstve predstavuje pre samosprávy výraznú finančnú záťaž.


Rezort financií vo štvrtok upozornil, že príspevok odsúhlasili na kolektívnom vyjednávaní všetci prítomní sociálni partneri a schválili ho aj zástupcovia samospráv.

"MF SR upozorňuje, že na kolektívnom vyjednávaní bol dostatočný priestor na diskusiu či prípadné námietky zo strany ZMOS. Výhrady nemajú zaznievať až v mediálnom priestore po podpise zmluvy. MF SR považuje takýto prístup zástupcu ZMOS za neprofesionálny a veľmi nekorektný," uviedol rezort.

MF tiež upozornilo, že niekoľkokrát navrhlo samosprávam viacero možností, ako v odôvodnených prípadoch kompenzovať výpadky príjmov či zvyšujúce sa výdavky. Ide o poskytnutie kompenzačných návratných výpomocí vo vzťahu k rastu cien energií, úpravu daňového mixu, zníženie finančnej záťaže, ale aj odpustenie časti poskytnutých návratných výpomocí z minulosti či iné riešenia. "Očakávame však aj individuálne kvantifikácie dotknutých samospráv. Dodávame, že niektoré samosprávy už našu pomoc využili," uviedol rezort.

Ministerstvo v súčasnosti eviduje viacero individuálnych žiadostí o odpustenie poskytnutých návratných výpomocí z minulosti zo strany miest a obcí, ktoré postupne vyhodnocuje. Rezort zároveň opakovane upozornil ZMOS, Združenie samosprávnych krajov (SK8) a Úniu miest Slovenska, že je pripravené rokovať o koncepčnom či plošnom prístupe k prípadnej podpore financovania samospráv.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.07.2020
Zavedenie systému skrátenej pracovnej doby - KURZARBEIT
Rezort práce ( MPSVR SR) a rezort financií ( MF SR) zriadili riadiaci výbor a pracovnú skupinu pre reformu dôchodkového zabezpečenia, sociálneho poistenia a zavedenia skráteného pracovného času.
viac
03.11.2020
Je predčasné sa vyjadrovať k požiadavke ZMOS súvisiacej s pôžičkami
Požiadavka Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) na zmenu návratnej finančnej výpomoci v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu na dotáciu je pre Ministerstvo financií (MF) SR novinkou.
viac
07.05.2021
Vyhlásenie ÚMS k daňovo – odvodovej reforme MF SR
Únia miest Slovenska (ÚMS) nevie a nechce vecne reagovať na útržkovité informácie, ktoré vyvolávajú zbytočné diskusie a polemiky a nechce byť vťahovaná do žiadnych politických hier.
viac
29.12.2021
MIRRI je otvorené diskusii o podiele spolufinancovania samospráv
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) spolu s Ministerstvom financií SR sú otvorené diskusiám o podiele spolufinancovania samospráv na eurofondových projektoch v novom programovom období na roky 2021 - 2027.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %