Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
20.09.2021 12:05

Michalovce v obnovenej budove Zlatý býk otvoria galériu a infocentrum


Zlaty býk, snímka zdroj: Dolnyzemplin.sk


Budova národnej kultúrnej pamiatky (NKP) Zlatý býk v Michalovciach prešla komplexnou rekonštrukciou a premenila sa na novú mestskú galériu a turistické informačné centrum. Slávnostné otvorenie sa uskutoční v piatok 24. septembra, informovala radnica mesta.


Súčasťou rekonštrukcie bolo aj vytvorenie depozitu, vybavenie a zariadenie priestorov, inštalovanie kamerového a galerijného systému, nábytku, ozvučenia, prezentačného systému či vybavenia informačno-komunikačnými technológiami. Budovu zabezpečili monitorovacím zariadením, kamerovými systémami s pripojením na mestskú políciu.       

„Druhá fáza projektu spočíva v organizovaní cezhraničných podujatí v oblasti umenia a kultúry, ako sú maliarske a sochárske sympóziá, tvorivé dielne či výstavy. Z dôvodu pandemickej situácie mesto zakúpilo aj 3D kameru pre možnosť implementácie virtuálnych prehliadok,“ informovala radnica.       

Súčasťou projektu je aj zabezpečenie inovatívnych informačných kanálov a produktov cestovného ruchu. Vznikla tak smart mobilná aplikácia a propagačný materiál s názvom Tipy na výlety v štyroch jazykových mutáciách. Súčasne prebiehajú práce na filmovom dokumente História a súčasnosť spoločného regiónu. Celý projekt je realizovaný od októbra 2019 do júna 2022.       

Budova je postavená v eklektickom slohu s prvkami secesie. Donedávna slúžila na rôzne komerčné účely. Slávnostné otvorenie bude spojené s vernisážou výstavy Zemplín bez hraníc.       

Cezhraničný eurofondový projekt Umením búrame hranice realizuje mesto Michalovce spolu s ukrajinským Užhorodom a maďarským mestom Sátoraljaújhely. Celkové náklady projektu predstavujú 1.297.000 eur.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.06.2020
Ikonický "Vihorlat" dostane novú podobu
Jedna z emblematických budov na Námestí slobody v Humennom sa po rokoch dočká rekonštrukcie. "Vihorlat", starším ročníkom známy aj ako "u Sodomku", získa v prvej fáze svojej rekonštrukcie novú fasádu, okná i strechu. Z chátrajúcej budovy má vzniknúť spoločensko-kultúrne centrum.
viac
06.07.2020
Národná kultúrna pamiatka Zlatý býk bude slúžiť na kultúrne účely
Priečelie národnej kultúrnej pamiatky, budovy Zlatý býk v Michalovciach čaká rozsiahla rekonštrukcia. V jej priestoroch vznikne mestská galéria a turistické informačné centrum.
viac
10.02.2021
Obnova Zemplínskeho múzea pokračuje Zimnou záhradou a Galériou
Košický samosprávny kraj (KSK) pokračuje v rekonštrukcii Zemplínskeho múzea v Michalovciach. Tento týždeň sa začínajú práce na obnove tzv. Zimnej záhrady, opravou prejde aj budova Galérie.
viac
01.05.2021
Od mája je Fiľakovský hrad opäť otvorený
Fiľakovský hrad od 1. mája opäť očakáva svojich návštevníkov! Od tohto mesiaca je otvorené aj Mestské vlastivedné múzeum a Novohradské turisticko-informačné centrum, ktoré tak isto patria pod správu Hradného múzea.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %