Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
20.11.2019 12:10

Miestne akčné skupiny kritizujú rezervy v čerpaní eurofondov


Ilustračná snímka (int)


Budúcnosť fungovania miestnych akčných skupín (MAS) a komunitou riadeného miestneho rozvoja boli hlavnými témami minulotýždňovej konferencie, ktorá sa konala v Trenčianskych Tepliciach.


Konferencia  sa konala po názvom Súčasné problémy CLDD (miestny rozvoj vedený komunitou – z anglického výrazu Community Led Local Development) na Slovensku v intenciách budúcej politiky.     

Slovensko má dnes zadefinovaných svojich päť cieľov politiky súdržnosti - Inteligentnejšia Európa, Ekologickejšia Európa, Prepojenejšia Európa, Sociálnejšia Európa, Európa bližšie k občanom. "Cieľom nebolo len pomenovať problémy, ktorým dnes čelíme, ale najmä otvoriť tému fungovania MAS v ďalšom období. Či už z hľadiska financovania a počtu MAS, ich kompetencií a vzťahu k riadiacim orgánom v programovom období 2021 - 2027,“ skonštatoval predseda Národnej siete (NS) MAS SR Štefan Škultéty s tým, že miestne akčné skupiny by mali v budúcnosti zohrávať dôležitejšiu úlohu pri realizácii obecných projektov.       

Ako dodal, delegáti konferencie poukázali na veľké rezervy v čerpaní finančných prostriedkov. V porovnaní s MAS v okolitých štátov Slovensko výrazne zaostáva a v tomto programovom období sa na projekty nevyčerpalo ešte ani jedno euro. Rok 2020 preto pokladá za kľúčový z hľadiska budúcnosti komunitou riadeného miestneho rozvoja na Slovensku. „Už nemá zmysel lamentovať nad tým, ako bol systém nastavený. Všetky zainteresované zložky musia zabrať a dokázať, že prístup CLLD zdola nahor má aj na Slovensku svoje opodstatnenie,“ uzavrel Škultéty.       

Na konferencii sa podľa Škultétyho stretlo takmer 100 účastníkov nielen z prostredia miestnych akčných skupín, ale aj miestnej a krajskej samosprávy. Svoje zastúpenie mali predstavitelia českých MAS, jednotlivé riadiace orgány, Úrad podpredsedu vlády SR a nezávislí odborníci na miestny rozvoj.       

Miestne akčné skupiny sú projekt verejno–súkromného partnerstva samosprávy, podnikateľského a neziskového sektora. MAS spolupracuje na rozvoji svojho územia a získavaní finančných prostriedkov zo zdrojov EÚ a z národných programov. Dnes na Slovensku funguje približne 110 verejno–súkromných partnerstiev, v ktorých je zapojených 1760 obcí a miest s viac ako tromi miliónmi obyvateľov. Na realizáciu tohto programu je vyčlenených 200 miliónov eur.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.02.2021
ZMOS bol upozornený Bruselom na problémy s eurofondami
Združenie miest a obcí Slovenska bolo Radou európskych obcí a regiónov upozornené na vážne problémy s eurofondami, ktoré znepokojujú európsku asociáciu samosprávnych združení.
viac
07.10.2021
Eurofondy: Malé obce môžu zabudnúť na rozvoj
Národná sieť miestnych akčných skupín SR rozhodne nesúhlasí s navrhovaným rozdelením európskych zdrojov v nadchádzajúcom programovom období 2021-2027.
viac
20.12.2021
MAS Dolný Liptov nesúhlasí s menším balíkom eurofondov pre región
Miestna akčná skupina (MAS) Dolný Liptov nesúhlasí s návrhom prerozdelenia eurofondového balíka do regiónov na najbližších sedem rokov.
viac
25.01.2022
Čerpanie fondov na Slovensku ničí byrokracia
Prístup LEADER, ktorý je v iných krajinách EÚ úspešným programom na rozvoj vidieka, na Slovensku dlhodobo brzdia pretrvávajúce problémy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %