Piatok 10.05.2024
Dnes má meniny 
Viktória
°C
08.09.2023 08:50

Migrácia cudzincov na území Slovenska spôsobuje mestám problémy


ÚMS


Únia miest Slovenska (ÚMS) preto zorganizovala online stretnutie so štátnym tajomníkom MV SR Martinom Královičom, stretnutia sa zúčastnili aj riaditeľ UHCP Róbert Gucký , viceprezident Policajného zboru Damián Imre a zástupcovia Sekcie krízového riadenia MV SR.


Cieľom stretnutia bolo informovať primátorky a primátorov miest o  aktuálnej situácii s nelegálnymi migrantmi a riešeniach, ktoré v tejto súvislosti vláda prijala včerajším dňom 6.septembra.

Prítomní zástupcovia štátu  informovali o zásadných opatreniach, ktoré vláda SR prijala -  rozhodnutie o nasadení armády prioritne v Banskobystrickom a Nitrianskom kraji  a návrh na zmenu zákona o pobyte cudzincov, ktorý umožní riešenie problematického  statusu o zotrvaní migrantov na našom území – zavedenie možnosti, nie povinnosti, vydávať takýto dokument  každému utečencovi. Zástupcovia štátu ocenili iniciatívu ÚMS pri zorganizovaní  dnešného stretnutia pre rýchlu a efektívnu  výmenu informácii o aktuálnej situácii. Apelovali tiež na opatrnosť a kritickosť pri  dezinformáciách v súvislosti s procesom registrácie migrantov, ktorí  prechádzajú územím Slovenska, alebo sa tu ešte nachádzajú. Rovnako pripomenuli,  že doteraz neboli hlásené  žiadne porušovania zákona, žiadna trestná činnosť, či priestupok zo strany migrantov.  Primátori najviac dotknutých miest Nové Zámky, Komárno a Veľký Krtíš ocenili prijaté opatrenia a zapojenie miest do koordinácie pri riešení situácie. Naďalej požadujú intenzívnejšiu komunikáciu na lokálnej úrovni  a preventívne konanie, aby sa situácia ďalej nezhoršovala.

Richard Rybníček, prezident ÚMS:„Našou úlohou teraz je správať sa vecne a racionálne, aby sme aktuálnu situáciu dokázali upokojiť. Chceme byť pre štát partneri, sme pripravení spolupracovať a pomáhať udržať túto napätú situáciu pod kontrolou.“

ÚMS aktuálnu situáciu, v súvislosti s migráciou v území, od začiatku  pozorne monitoruje a naďalej intenzívne komunikuje s kompetentnými rezortmi a zainteresovanými stranami. Spoločným cieľom je hľadať rýchle, ako aj systémové  riešenia, ktoré pomôžu mestám konať a ich obyvateľom cítiť sa bezpečnejšie.

 

 

Autor: Mgr. Daniela Piršelov, hovorkyňa a poradkyňa pre komunikáciu klimatickej krízy


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.07.2020
ÚMS víta výsledky júlového zasadnutia Európskej rady
Únia miest Slovenska (ÚMS) víta výsledky júlového zasadnutia Európskej rady, a to nielen z hľadiska budúcej vyššej celkovej sumy finančných prostriedkov pre Slovensko, ale najmä zachovania čo najväčšej miery flexibility ich využívania. Informovali o tom z Kancelárie ÚMS.
viac
22.10.2020
Mestá sú frustrované. Nemajú informácie
Únia miest Slovenska po spoločnom rokovaní členských miest musí konštatovať, že aj napriek maximálnemu spoločnému úsiliu je proces prípravy na celoplošné testovanie obyvateľstva z objektívnych príčin nerealizovateľný.
viac
04.06.2021
Premiér: So zástupcami samospráv sme sa dohodli na kvartálnych stretnutiach
Premiér Eduard Heger sa dohodol so zástupcami samospráv, Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS), Úniou miest Slovenska (ÚMS) a združením samosprávnych krajov SK8, na pravidelných kvartálnych stretnutiach.
viac
10.08.2021
Ďalší zdroj informácií pre obyvateľov miest
Za dôležitú súčasť prípravy na tretiu vlnu epidémie COVID-19 považuje Únia miest Slovenska dostatok prístupných informácii pre obyvateľov o tom, aký je stav zaočkovanosti v ich meste, obci, okrese.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %