Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
30.06.2020 07:30

Mimoriadna situácia na Kysuciach


Ilustračná snímka.


U jednej z pracovníčok Centra sociálnych služieb Horelica v Čadci sa potvrdila nákaza novým koronavírusom. Vzhľadom na rastúci počet ochorení COVID-19 v kysuckom regióne preto župa obnovila prísne bezpečnostné opatrenia.


V piatok 26. júna boli testovaní všetci zamestnanci aj klienti CSS Horelica. Odbery priamo v zariadení zrealizovala mobilná odberová jednotka zriadená Žilinským samosprávnym krajom a Regionálnym úradom verejného zdravotníctva Žilina. „Celkovo bolo otestovaných 163 osôb, z toho 65 zamestnancov a 98 klientov zariadenia. Výsledky testov sú našťastie negatívne,” povedala riaditeľka odboru sociálnych vecí Iveta Ďurišová. V CSS Horelica platí zákaz prijímania nových klientov do zariadenia, zabezpečená je zvýšená dezinfekcia spoločných priestorov (chodby, schodiská, výťahy, vstupné priestory, spoločenské miestnosti, vyšetrovne) aj s použitím germicídnych žiaričov, zdravotný stav klientov aj zamestnancov sa sleduje, teplota sa meria dvakrát za deň. Naďalej platí povinnosť nosenia rúšok v interiéri zariadenia.

V súvislosti so zhoršujúcou sa situáciou v regióne Kysúc obnovila Žilinská župa ďalšie bezpečnostné protiepidemiologické opatrenia. „Mimoriadna situácia na Kysuciach nás prinútila opäť uzatvoriť naše zariadenia sociálnych služieb. Je to v záujme bezpečnosti a ochrany tých najzraniteľnejších. Až do odvolania preto platí zákaz návštev v zariadeniach v okresoch Čadca a Kysucké Nové Mesto. Dnes a zajtra nebudú otvorené ani stredné školy v okrese Čadca, riaditeľom sme odporučili odložiť odovzdávanie vysvedčení až na začiatok budúceho školského roka,” povedala županka Erika Jurinová. V obmedzenom režime fungujú aj kultúrne inštitúcie (niektoré ešte z dôvodov rekonštrukcií). V súlade s odporúčaním krízového štábu Okresného úradu Čadca župa rozhodla o dočasnom uzatvorení Kysuckej knižnice v Čadci. Uzatvorená pre verejnosť bude až do odvolania.

V pohotovosti je aj Kysucká nemocnica v Čadci, kam prichádzajú aj osoby s podozrením na ochorenie COVID-19. Až do odvolania platí zákaz návštev na lôžkových oddeleniach. V tejto súvislosti bolo otestovaných aj viac ako 60 zamestnancov nemocnice s negatívnym výsledkom. Na žiadosť regionálneho úradu verejného zdravotníctva bude počas nasledujúcich dvoch dní v utorok a stredu (30. 6. a 1. 7.) hromadné testovanie pred Kysuckou nemocnicou. Kapacita parkoviska bude obmedzená, nemocnica preto prosí o trpezlivosť.

Župa situáciu neustále sleduje a vyhodnocuje, pričom rešpektuje odporúčania hlavného hygienika.  

Autor: (Martina REMENCOVÁ, hovorkyňa kancelárie predsedníčky ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.03.2020
TTSK vyčlení 60 lôžok v zariadeniach sociálnych služieb
Trnavská župa, v prípade núdze, vyčlení časť lôžok v zariadeniach sociálnych služieb, poskytujúcich dennú a týždennú formu služby, pre pacientov Fakultnej nemocnice Trnava. V zariadeniach tohto typu, ktoré má župa v zriaďovateľskej pôsobnosti, je od 16. marca prerušená prevádzka.
viac
18.04.2020
Ján Lunter: Opatrenia v zariadeniach sociálnych služieb sú prísne
V zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja je spolu tridsať pobytových zariadení sociálnych služieb. O viac ako 2700 klientov sa tu stará 1564 zamestnancov, ktorí dodržiavajú prísne protiepidemiologické opatrenia.
viac
18.04.2020
Bratislava spúšťa testy seniorov i personálu v zariadeniach
Mesto Bratislava prijalo sériu opatrení v siedmich zariadeniach pre seniorov, ktoré prevádzkuje a kde je umiestnených vyše 1150 klientov. Má vypracované krízové plány, vytvorené karanténne i infekčné priestory.
viac
06.10.2020
Žilinská župa sprísňuje opatrenia na ochranu najzraniteľnejších skupín
Žilinský samosprávny kraj sprísňuje opatrenia v zariadeniach sociálnych služieb. Včerajším dňom začal platiť plošný zákaz návštev, zatvárať sa budú aj ambulantné služby.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %