Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
10.01.2019 10:00

Minister čaká na definitívne rozhodnutie únie o obmedzení jednorazových plastov


Ilustračná snímka


Minister životného prostredia László Sólymos informoval, že Slovensko si počká na definitívne schválenie smernice o obmedzení jednorazových plastov v Európskom parlamente a Rade EÚ. Stane sa tak v prvých mesiacoch tohto roka.


Rozhodnutie ministra znamená, že sa nechystáme nasledovať tie krajiny EÚ, v ktorých už zákazy niektorých jednorazových plastových výrobkov prijali.

Jednorazové plasty reprezentujú 70 percent plastového odpadu v moriach. Problémom doterajších rozhodnutí iniciatívnych štátov ohľadne zákazu niektorých jednorazových plastov sa môže okrem iného ukázať zbytočné skomplikovanie „života“ veľkým výrobcom jednorazových plastov, lebo napríklad nadnárodné spoločnosti budú môcť niektorým štátom jednorazové plasty dodávať, iným len čiastočne a ďalším vôbec nie. Za zamyslenie tiež stojí, že s ohľadom na smernicu EÚ budú musieť spomínané iniciatívne štáty dodatočne upravovať či novelizovať svoje nedávne právne predpisy.

Kvôli spomínaným komplikáciám sa zdá byť rozumné, aby štáty EÚ v tomto období čo najdôslednejšie rešpektovali úniou prijatú smernicu a onedlho ju implementovali do svojej legislatívy pokiaľ možno jednotne. Ak totiž má jej akceptovanie reálne pomôcť, je nevyhnuté, aby povinnosti zodpovednosti jednotlivých aktérov (výrobcov, dodávateľov) boli v každom štáte EÚ nielen riadne vymedzené, ale hlavne dôsledne kontrolované.

Návrh Európskej komisie, ktorý predchádza schváleniu smernice v Európskom parlamente a Rade EÚ deklaruje zákaz jednorazových plastových predmetov ako tanierov, príborov, slamiek a podobne. Európsky parlament zatiaľ navrhol pridať do pôvodného zoznamu aj obaly (nádoby) pre rýchle občerstvenie, vyrobené z polystyrénu. V praxi by zákaz jednorazových plastov podľa smernice mal vojsť do platnosti v roku 2021.

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.07.2018
Envirorezort navrhuje podporiť európsky zákaz niektorých plastových výrobkov
Slovensko pravdepodobne podporí návrh Európskej komisie, ktorý má zamedziť vplyvu niektorých plastových výrobkov na životné prostredie. Vyplýva to z riadneho predbežného stanoviska, ktoré envirorezort predložil do medzirezortného pripomienkového konania.
viac
22.10.2020
Budúca spoločná poľnohospodárska politika vstupuje do fázy rokovaní
Európska komisia víta dohodu ministrov členských krajín zodpovedných za poľnohospodárstvo (Rady EÚ), ktorí a dohodli na takzvanom všeobecnom prístupe k návrhom na reformu spoločnej poľnohospodárskej politiky. Vstupuje do fázy rokovaní a dosiahnutia kompromisu medzi orgánmi EÚ.
viac
16.07.2021
Plán obnovy dostal oficiálne zelenú
Plán obnovy a odolnosti SR dostal oficiálne zelenú aj od ostatných členských štátov EÚ na rokovaní Rady pre hospodárske a finančné záležitosti, čím sa ukončil schvaľovací proces.
viac
06.12.2021
Infringement pre Slovensko: smernica o čistení odpadových vôd
Slovensko sa nachádza medzi krajinami, ktorým Európska komisia (EK) zaslala formálne oznámenie, tzv. infringement, v súvislosti s nesprávnou aplikáciou smernice Rady 91/271/EHS o čistení komunálnych odpadových vôd.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %