Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
08.11.2019 10:55

Ministerka Laššáková predložila vláde novú koncepciu


Ilustračné foto: Modrotlač, ktorá je zapísaná v Reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO


Ministerka kultúry Ľubica Laššáková predložila na stredajšom rokovaní vlády SR Koncepciu udržateľného rozvoja nehmotného kultúrneho dedičstva a tradičnej ľudovej kultúry na roky 2020 – 2025. Dokument súvisí s implementáciou Dohovoru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.


Koncepcia obsahuje prehľad medzinárodných a slovenských nástrojov kultúrnej politiky v oblasti nehmotného kultúrneho dedičstva, víziu a Návrh rámca hodnotenia implementácie Dohovoru. Ide o prelomový dokument, ktorým väčšina európskych krajín zatiaľ nedisponuje.

„Dokument je zameraný na udržateľný rozvoj nehmotného kultúrneho dedičstva a tradičnej ľudovej kultúry s dôrazom na ich uplatnenie v širšom kultúrno – spoločenskom kontexte. Vznikol z nutnosti reflektovať na národnej úrovni obsahové a tematické rozšírenie Operačných smerníc a ďalších súvisiacich aplikačných dokumentov k Dohovoru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO, ktoré boli prijaté na medzinárodnej úrovni v nadväznosti na ciele Agendy 2030. Ich aktuálne zameranie presahuje pôsobnosť a kompetencie rezortu kultúry,“ vysvetlila ministerka Ľubica Laššáková.

Hlavným prínosom dokumentu je koordinácia participácie ministerstiev pri príprave periodickej Hodnotiacej správy o stave implementácie Dohovoru na národnej úrovni k 15. decembru 2021 pre Medzivládny výbor Dohovoru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.

Koncepcia udržateľného rozvoja nehmotného kultúrneho dedičstva a tradičnej ľudovej kultúry na roky 2020 – 2025 je verejnosti prístupná na https://rokovania.gov.sk/RVL/Material/24286/1 .

Autor: (ts-mksr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.06.2017
Na ochranu vôd budú musieť poľnohospodári myslieť v stovkách obcí
Medzi zraniteľné oblasti z pohľadu ochrany vôd bude zaradených 1344 obcí, čo je o niekoľko desiatok menej ako doteraz. Návrh nariadenia, ktoré prináša ich zoznam, dnes schválila vláda. Povinnosť Slovensku vyplýva z európskej legislatívy.
viac
12.07.2018
Lex Žitný ostrov vymedzuje zákazy a povinnosti v prípade ochrany vôd
V chránených vodohospodárskych oblastiach bude zakázané stavať golfové ihriská alebo používať nebezpečné postreky. Vyplýva to z návrhu zákona Lex Žitný ostrov, ktorý v stredu na svojom rokovaní schválila vláda.
viac
09.11.2019
Výročie Nežnej revolúcie v znamení originálnych kultúrnych aktivít
Pri príležitosti okrúhleho výročia Nežnej revolúcie sú pre verejnosť pripravené rôznorodé kultúrne podujatia. Udalostiam a odkazu Novembra ´89 sú venované aj originálne výstavné, divadelné či filmové projekty.
viac
03.06.2020
Ikonický "Vihorlat" dostane novú podobu
Jedna z emblematických budov na Námestí slobody v Humennom sa po rokoch dočká rekonštrukcie. "Vihorlat", starším ročníkom známy aj ako "u Sodomku", získa v prvej fáze svojej rekonštrukcie novú fasádu, okná i strechu. Z chátrajúcej budovy má vzniknúť spoločensko-kultúrne centrum.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %