Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
09.07.2021 10:40

Ministerstvo kultúry vyhlásilo budovu v areáli bývalého závodu Merina za NKP


Snímka zdroj: (MK SR).


Ministerstvo kultúry (MK) SR rozhodlo o vyhlásení budovy v areáli bývalého závodu Merina za národnú kultúrnu pamiatku. Ide o budovu bývalej turbogenerátorovne z roku 1931. Informovala o tom Adriána Čahojová z referátu komunikácie a protokolu rezortu kultúry.


Rezort kultúry rozhodol vo veci odvolania vlastníkov voči rozhodnutiu Pamiatkového úradu SR, ktorý vyhlásil viaceré objekty areálu Merina za národnú kultúrnu pamiatku. V rámci správneho konania MK SR vykonalo v areáli vlastnú miestnu obhliadku a ústne pojednávanie. Areál Meriny navštívila v apríli osobne aj ministerka kultúry Natália Milanová.

„Po dôslednom zhodnotení aktuálneho stavu areálu Merina ministerstvo kultúry dospelo k záveru, že v prevažnej väčšine budov areálu došlo k zániku pamiatkových hodnôt v dôsledku dlhodobého chátrania jednotlivých objektov. Pamiatkové hodnoty zanikli natoľko, že viaceré objekty v areáli nebolo možné vyhlásiť za národnú kultúrnu pamiatku v takom rozsahu ako vo svojom rozhodnutí navrhoval Pamiatkový úrad SR,” uviedli z rezortu kultúry. Po obhliadke a analýze stavu jednotlivých budov sa ministerstvo kultúry napokon rozhodlo funkcionalistickú budovu takzvanej turbogenerátorovne označiť za vhodnú na vyhlásenie za národnú kultúrnu pamiatku vzhľadom na to, že ide o mladšiu budovu, je v dobrom stavebno-technickom stave a má potenciál na neskoršie využitie. Na svoju dobu vzniku je aj architektonicky vyspelá.

Turbogenerátorovňa bola vybudovaná v druhej etape výstavby továrne. Je projektom významného funkcionalistického architekta Františka E. Bednárika, podpísaného tiež pod hvezdárňou na Skalnatom plese. „V danej dobe ide o mimoriadny architektonický vklad v podobe čistého funkcionalizmu zvýrazneného vertikálnym členením fasády, ako aj zaujímavou rámovou nosnou konštrukciou zo železobetónu,” doplnil rezort kultúry.

Korene závodu Merina siahajú až do roku 1907, keď francúzski bratia Tiberghienovci založili na Slovensku továreň Tiberghien Fils. Jej znárodnením v roku 1949 vznikol národný podnik Merina a vlnárske závody Trenčín. V roku 1993 bol štátny podnik Merina sprivatizovaný, v roku 2009 bola výroba v Merine definitívne ukončená a odvtedy sú jej výrobné haly prázdne. Továreň fungovala 102 rokov. V časoch svojho najväčšieho rozkvetu zamestnávala tisícky ľudí a exportovala látky do mnohých krajín sveta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.01.2018
Ministerstvo prijíma žiadosti o dotáciu na obnovu národných kultúrnych pamiatok
Mestá, obce, samosprávne kraje, ale aj vysoké školy, cirkevné inštitúcie či občianske združenia a neziskové organizácie môžu Ministerstvo kultúry (MK) SR požiadať o dotáciu na rekonštrukciu objektov zapísaných do zoznamu národných kultúrnych pamiatok. Lehota na predkladanie žiadostí je do 16. marca.
viac
24.09.2018
Hlavné mesto chce zachrániť budovu Astorky jej vyhlásením za kultúrnu pamiatku
Súkromný investor, ktorému hlavné mesto budovu v roku 2004 predalo, v nej doteraz nevybudoval mestské divadlo, k čomu sa zaviazal, naopak, nechal budovu schátrať. Hlavné mesto preto vyvíja úsilie, aby bola budova vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku, čím by sa zvýšila jej ochrana.
viac
12.05.2021
Ministerstvo kultúry ocenilo najlepšie zrekonštruované či zreštaurované NKP
Ministerstvo kultúry (MK) SR ocenilo najlepšie zrekonštruované či zreštaurované národné kultúrne pamiatky.
viac
14.01.2022
Viadukt Na vode v Dolnej Štubni vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku
Železničný viadukt Na vode v mestskej časti Turčianskych Teplíc Dolná Štubňa vyhlásil Pamiatkový úrad SR za národnú kultúrnu pamiatku (NKP).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %