Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
07.08.2017 10:41

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny prispeje na sociálne služby


Ilistračná snímka zdroj:www.domovdochodcov.sala.sk


O finančný príspevok na prevádzkovanie sociálnej služby sa verejní aj neverejní poskytovatelia sociálnej služby môžu uchádzať v termíne od 1. augusta do 30. septembra t. r.


O príspevok je potrebné písomnou formou požiadať ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny. Na základe tejto žiadosti im bude pridelená suma na nasledujúci rozpočtový rok.

Komu môže MPSVR SR poskytovať finančný príspevok na financovanie sociálnej služby:

Obci, ktorá poskytuje sociálne služby vo vybraných druhoch zariadení sociálnych služieb alebo obci, ktorá zriadila alebo založila vybrané druhy zariadení sociálnych služieb - nocľaháreň, útulok, domov na polceste, zariadenie núdzového bývania, zariadenie dočasnej starostlivosti o deti, zariadenie podporovaného bývania, zariadenie pre seniorov, zariadenie opatrovateľskej služby, rehabilitačné stredisko, domov sociálnych služieb, špecializované zariadenie a denný stacionár. Neverejnému poskytovateľovi sociálnych služieb vo vybraných druhoch zariadení sociálnych služieb – zariadenie pre seniorov, zariadenie opatrovateľskej služby, denný stacionár, nocľaháreň.

Prax počas uplynulých rokov ukázala, že niektorí požiadali o finančný príspevok po termíne. Vznikli tým komplikácie, navyše bolo ohrozené poskytovanie sociálnej služby. Pokiaľ je totiž žiadosť podaná po zákonom stanovenom termíne, nemôže byť akceptovaná. Minister Ján Richter však napriek tomu hľadal riešenie, ako zariadeniam pomôcť a predísť tak ich možnej likvidácii, čo sa napokon podarilo mimoriadnou cestou – z rezervy predsedu vlády SR.

V prípade verejných poskytovateľov Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR finančne participuje na chode nocľahární, útulkov, domovov na polceste, zariadení núdzového bývania, podporovaného bývania, zariadení dočasnej starostlivosti o deti, zariadení pre seniorov, zariadení opatrovateľskej služby, rehabilitačných stredísk, domovov sociálnych služieb, špecializovaných zariadení a denných stacionárov. V prípade neverejných poskytovateľov zasa na chode zariadení pre seniorov, zariadení opatrovateľskej služby, denných stacionárov či nocľahární.

Sociálne služby sú po decentralizácií od roku 2003 kompetenčne rozdelené medzi obce a mestá, resp. samosprávne kraje. Štát teda nemá priamy vplyv na poskytovanie sociálnych služieb. Napriek tomu však oblasť zákonných podmienok a financovania sociálnych služieb bola, je a bude pre ministerstvo prioritou. Od roku 2012 ministerstvo postupne zvýšilo výdavky na sociálne služby z 38 miliónov na viac ako 97 miliónov eur pre tento rok. Navyše v roku 2014 bola zo štátneho rozpočtu poskytnutá aj mimoriadna dotácia na dofinancovanie neverejných poskytovateľov sociálnych služieb v sume 10 miliónov eur.

Obecné noviny 31-32/2017

Autor: (Zdroj: mpsvr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.12.2018
Kapacita zariadení pre seniorov na Slovensku je alarmujúco nedostatočná
Najvyšší kontrolný úrad vyzýva zodpovedných prijímať také strategické opatrenia, ktoré prispejú k zvýšeniu kapacít zariadení sociálnych služieb pre seniorov a zároveň povedú k lepšiemu finančnému ohodnoteniu práce opatrovateľov.
viac
14.08.2020
Výzva pre mimovládne organizácie na zmiernenie dopadov COVID-19
Mimovládne organizácie na miestnej úrovni sú neoddeliteľnou súčasťou rozvoja miestnej komunity.
viac
12.01.2021
O dotácie PSK sa budú môcť žiadatelia uchádzať v troch programoch
Prešovský samosprávny kraj (PSK) v tomto roku prerozdelí v rámci svojho dotačného programu z vlastných príjmov štyri milióny eur.
viac
22.06.2021
PSK podporil projekty v regiónoch v celkovej sume 2,4 milióna eur
Poslanci Prešovského samosprávneho kraja (PSK) na svojom pondelkovom rokovaní schválili v rámci Výzvy pre región sumu 2,4 milióna eur. Dotácie rozdelili na zámery v štyroch programoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %