Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
23.04.2021 07:45

Ministerstvo školstva rozdelilo dva milióny eur pre školské jedálne


Ilustračná snímka.


Zdravšie stravovanie žiakov, kvalita ponúkaných jedál a modernejšie vybavenie školských jedální - to sú ciele dotácie ministerstva školstva, na ktorú rezort tento rok vyčlenil celkovo dva milióny eur.


Na základe vyhodnotenia žiadostí dotáciu pridelil 417 školským jedálňam základných a stredných škôl. Informoval o tom odbor komunikácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Finančná podpora je určená na zlepšenie ich vybavenia, pričom maximálna výška finančných prostriedkov pre jedného žiadateľa predstavuje sumu 5000 eur. „Teší ma, že sme už druhý rok po sebe mohli vyčleniť dotáciu na zlepšenie vybavenia školských jedální, najprv v sume 750 000 eur a tento rok vo výške dva milióny eur, a tak prispieť k podpore zdravého stravovania žiakov v školách. Okrem zlepšovania výbavy školských kuchýň sa chceme pozrieť aj na jedlá, ktoré deti jedia, a takisto začať vychádzať v ústrety deťom, ktoré majú rôzne potravinové intolerancie,” uviedol minister školstva Branislav Gröhling.

Finančné prostriedky budú v najbližšom období zaslané okresným úradom v sídle kraja, ktoré ich následne pošlú zriaďovateľom školských jedální. Moderné zariadenia, ako napríklad umývačky riadu, chladničky, chladiace boxy, varné kotly, konvektomaty či profesionálne roboty môžu jedálne nakupovať najneskôr do 30. augusta.

Následne do 4. septembra prijímateľ finančných prostriedkov vyhodnotí projekt v záverečnej správe, ktorej elektronický formulár bude zverejnený na stránke ministerstva. Nevyužité finančné prostriedky je prijímateľ povinný zaslať v rovnakom termíne (do 4. septembra) zriaďovateľovi a ten ich vráti okresnému úradu v sídle kraja.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2020
Pomoc potrebujú jedálne verejných škôl, neštátne poukazujú na nerovnosť
Zástupcovia cirkevných a súkromných škôl a školských zariadení poukazujú na nerovnosť medzi verejnými a neštátnymi zriaďovateľmi. Uviedli to v súvislosti s financiami, ktoré rezort školstva vyčlenil školám na nákup zariadenia pre školské jedálne.
viac
11.01.2021
Aktuálne rozhodnutie ku školskému stravovaniu
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, aj na základe podnetu ZMOS, aktualizovalo rozhodnutie ministra školstva a s účinnosťou od 11. januára 2021 je možné poskytovať školské stravovanie aj pre deti, ktorým sa poskytuje celodenná starostlivosť v školských kluboch detí.
viac
16.02.2021
Dotácie na zlepšenie vybavenia jedální v školách
Rezort školstva sa rozhodol vyčleniť finančnú podporu pre školské jedálne. Zriaďovatelia môžu rezort požiadať o dotáciu v sume až päťtisíc eur do 28. februára 2021.
viac
22.03.2021
Mesto Prešov participovalo na príprave novely školského zákona
Sedemdesiatročná tradícia školského stravovania je zachránená. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR zohľadnilo v pripravovanej novele zákona o výchove a vzdelávaní pripomienky mesta Prešov. Kvalita školského stravovania na Slovensku tak nebude ohrozená.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %