Pondelok 20.05.2024
Dnes má meniny 
Bernard
°C
17.12.2022 10:50

Ministerstvo školstva začalo riešiť právny nárok dieťaťa na miesto v MŠ


Ilustračná snímka, zdroj: ZMOS


Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR rokuje o právnom nároku na miesto v materskej škole pre dieťa od troch rokov so samosprávami aj Ministerstvom financií SR.


Ako minulý týždeň uviedol pre TASR minister školstva, túto úlohu si predsavzali splniť. Zavedenie právneho nároku na miesto v materskej škole alebo u iných poskytovateľov predprimárneho vzdelávania od troch rokov je jedným z míľnikov v Pláne obnovy a odolnosti SR, ktorý musí splniť rezort školstva.

"Snažíme sa rokovať so samosprávami a MF a pripraviť právny nárok tak, aby sa dal dotiahnuť do konca a zrealizovať. Rokujeme s Európskou komisiou o nevyhnutnom ročnom posune právneho nároku," povedal minister. Ako ďalej vysvetlil, napríklad rodičia štvorročných detí by mali právny nárok na miesto v materskej škole v jednom roku a trojročných detí v ďalšom roku. Podľa tvrdenia ministerstva školstva  schváliť sa to musí do marca 2023.

Tu je dôležité upozorniť,že podmienkou je podľa šéfa rezortu školstva i zmena financovania alebo väčšia transparentnosť financovania práve materských škôl. Podľa ministerstva by sa ľahko zapracovala aj zmena v zákone o financovaní základných a stredných škôl a školských zariadení s tým, že rodičia detí, ktoré by sa nedostali do materskej školy, by dostali kompenzačný príspevok.

To, ako budú predmetné zmeny v konečnom dôsledku zapracované do aktuálnej legislatívy a čo to bude znamenať pre fungovanie samospráv, pod ktoré kompetenčne materské školy patria ZMOS pozorne sleduje a tejto  problematike sa bude intenzívne venovať.

Autor: Zdroj: ZMOS, TASR


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.06.2020
Petržalčania môžu opäť požiadať o príspevok na dieťa v súkromnej MŠ
Petržalčania, ktorí v budúcom školskom roku 2020/2021 umiestnia svoje dieťa do súkromnej materskej školy (MŠ), môžu opäť požiadať o nenávratný finančný príspevok.
viac
02.12.2021
ZMOS rokoval s rezortom hospodárstva o novele zákona o miestnych daniach
Rozporové konanie k novele zákona o miestnych daniach a o miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady medzi Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Ministerstvom hospodárstva SR sa uskutočnilo online formou v utorok 30. novembra 2021.
viac
14.01.2022
ZMOS na rokovaní k Centrám zdieľaných služieb
Realizácia Centier zdieľaných služieb bola hlavnou témou stretnutia predsedu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislava Trégera s predstaviteľmi ministerstva vnútra SR na čele so štátnym tajomníkom rezortu Jánom Lazarom.
viac
10.06.2023
Zástupcovia ZMOS rokovali s ministrom zdravotníctva SR Michalom Palkovičom
Zástupcovia ZMOS rokovali s ministrom zdravotníctva SR Michalom Palkovičom k dopadom stratifikácie nemocníc na konkrétne mestá (Kráľovský Chlmec, Myjava, Partizánske, Revúca, Snina a Svidník) a návrhu na rušenie ambulantných pohotovostných služieb pre deti v 14 mestách a spádových obciach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %