Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
03.08.2017 02:05

Ministerstvo vytvorí osem kontaktných miestností pre obete trestných činov


Budova ministerstva vnútra SR.


Umožní to národný projekt Ministerstva vnútra SR s názvom „Zlepšenie prístupu obetí trestných činov k službám a vytvorenie kontaktných bodov pre obete“, na ktorý je cez operačný program Efektívna verejná správa (OP EVS) vyčlenená suma 4,1 milióna eur.


Cez projekt sa vytvorí osem kontaktných bodov - v každom kraji jeden. Obete trestných činov a ich blízki sa budú vedieť bezproblémovo a promptne dostať k poradenstvu a pomoci. Kontaktné miestnosti budú poskytovať viaceré služby. Pôjde o špecializované poradenstvo, sprevádzanie obetí počas trestného konania voči páchateľovi, právnu pomoc a právne zastupovanie či sociálne a ekonomické poradenstvo.

V súčasnosti poskytujú poradenstvo a pomoc obetiam trestných činov prevažne mimovládne neziskové organizácie vo forme právnej pomoci alebo samosprávy vo forme sociálneho poradenstva. Radia tiež štátne inštitúcie z hľadiska finančnej pomoci pre tých, ktorí robia prevenciu a rôzne preventívne osvetové kampane. Pomoc však nie je poskytovaná celoplošne a na rôznych miestach. Vybudovaním kontaktných bodov na okresných úradoch v sídlach krajov, v blízkosti alebo v klientskych centrách, zabezpečíme dostupnosť potrebných informácií a poskytovanie služieb na jednom mieste,“ vysvetlila generálna riaditeľka sekcie európskych programov ministerstva vnútra Adela Danišková.

„Ministerstvo vnútra považuje stabilizovanie štruktúry systému prevencie kriminality za dôležité, preto treba realizovať systémové preventívne riešenia zamerané na pomoc potenciálnym ako aj identifikovaným obetiam trestných činov,“ uviedol riaditeľ odboru operačného programu Efektívna verejná správa Samuel Arbe. Kľúčovými inštitúciami pre bezpečnosť, poriadok a zákonnosť sú polícia a iné represívne zložky štátu. Doteraz bola pozornosť venovaná práve represívnym a justičným opatreniam. To však rieši najmä následky protiprávneho konania a nepostihuje príčiny, súvislosti a nevytvára priestor na trvalejšiu nápravu či predchádzanie a zabránenie šírenia negatívnych javov už v ich zárodku. Vnútorný poriadok a bezpečnosť sú však vecou aj samospráv, regiónov, obcí a miest, ale aj samotných občanov.

Z analýzy kriminality na Slovensku v rokoch 2013 až 2016 vyplýva, že z dlhodobého hľadiska počet trestných činov klesá. Pokles je najväčší v prípade majetkovej kriminality. Ustálená situácia je pri mravnostnej kriminalite a mierne rastúci trend môžeme sledovať v oblasti násilnej kriminality. Napriek klesajúcemu počtu trestných činov však počet obetí mierne rastie, pričom najviac narastá ich počet v prípade obetí násilnej trestnej činnosti.

Cez operačný program Efektívna verejná správa sa tak vytvorí štandard, ktorý zabezpečí efektívnu asistenciu obetiam na celom území Slovenska. Ráta sa tiež s rôznymi výchovnými, vzdelávacími a aktivizačnými službami. Súčasťou projektu sú preventívne aktivity, neformálne vzdelávacie kurzy, tréningy a školenia či vzdelávacie aktivity pre zamestnancov ústredných orgánov štátnej správy.

Fungovanie kontaktných bodov bude mať určitý systém, ktorý vytvorí predpoklady pre ich legislatívne ukotvenie, čo zabezpečí napríklad zjednotenie ich činnosti či zlepší rozsah a dostupnosť ich služieb. Projekt tiež prispeje k ochrane práv ako aj obetí trestných činov.

 

Autor: (mvsr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.03.2020
MV apeluje na občanov, aby sa obracali na online poradňu prevencie kriminality
Odbor prevencie kriminality kancelárie ministra vnútra SR apeluje na občanov, obete a potenciálne obete trestných činov, aby sa, v prípade, že ich situácia nevyžaduje osobnú konzultáciu, obracali so svojimi problémami na online poradňu na www.prevenciakriminality.sk.
viac
18.07.2020
Letný seriál prevencie kriminality – chráňme naše deti
Ministerstvo vnútra SR apeluje na rodičov, starých rodičov, pedagógov, vychovávateľov či ostatných dospelých, aby neustále informovali deti a mládež o nástrahách, ktoré na ne striehnu najmä počas letných prázdninových mesiacov.
viac
24.11.2020
Týždeň otvoreného vládnutia 2020 prináša online prezentácie a workshopy
Úrad splnomocnenca vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti pozýva samosprávy – mestá, obce, samosprávne kraje - na zaujímavé a užitočné online prezentácie a workshopy, ktoré sa uskutočnia v rámci Týždňa otvoreného vládnutia 2020.
viac
14.07.2021
Pomoc pre obete trestných činov je diskrétna a bezplatná
Na Okresnom úrade v Michalovciach v utorok oficiálne otvorili informačnú kanceláriu pre obete trestných činov ako detašované pracovisko obdobnej kancelárie v Košiciach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %