Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
01.10.2022 09:50

Ministri pre energetiku členských krajín EÚ poslali otvorený list eurokomisárke


Ilustračná snímka: TASR


Členské krajiny Európskej únie zaslali otvorený list eurokomisárke Kadri Simson s výzvou na zastropovanie veľkoobchodnej ceny zemného plynu.


Otvorený list podporil a podpísal za Slovenskú republiku minister hospodárstva SR. Cieľom snahy ministrov pre energetiku podpísaných pod výzvou je snaha riešiť súčasnú energetickú krízu, enormne rastúce ceny komodity, ktoré zasiahli úniu už v uplynulom roku a vyhrotili sa najmä vznikom ozbrojeného konfliktu na Ukrajine vo februári tohto roku. Výrazne stúpajúce ceny zemného plynu pritom ovplyvňujú i ceny elektrickej energie na európskom trhu. Na základe toho požadujú pod výzvou podpísané krajiny spoločný postup Európskej únie a schválenie legislatívy v rámci spoločného trhu.

Ministri zároveň požadujú, aby komisárka predložila v tomto smere návrh na prerokovanie, a to na mimoriadnom zasadnutí Rady EÚ pre energetiku, ktoré sa bude konať už tento piatok v Bruseli. V prípade legislatívneho návrhu eurokomisárky by tak mohlo prebehnúť hlasovanie Európskeho parlamentu ešte v októbri.

Pod list sa okrem Slovenska podpísali i zástupcovia krajín, ako sú Belgicko, Bulharsko, Chorvátsko, Francúzsko, Grécko, Litva, Lotyšsko, Malta, Poľsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovensko, Španielsko i Taliansko.

Autor: (Zdroj: Ministerstvo hospodárstva SR, ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.09.2016
Prešov sa rozhodol pristúpiť k iniciatíve Dohovor primátorov a starostov
Znižovanie energetickej náročnosti, využívanie obnoviteľných zdrojov a podpora inovácií v tejto oblasti sú hlavné piliere iniciatívy Dohovoru primátorov a starostov, ku ktorej sa rozhodlo pristúpiť aj mesto Prešov.
viac
19.04.2021
Ukrajina bude predsedať Stratégii EÚ pre Dunajskú oblasť v roku 2022
Ukrajina bude ako prvý nečlenský štát EÚ predsedať Stratégii EÚ pre Dunajskú oblasť (EUSDR) v roku 2022. Ukrajina tak ako prvá krajina mimo EÚ prevezme predsednícku štafetu, a to od novembra 2021 do novembra 2022.
viac
23.12.2021
Na Ocenenia BSK obyvatelia nominovali 40 osobností
Bratislavská župa opäť ocení významné osobnosti, ktoré sú prínosom pre kraj a spoločnosť. Budúci laureáti rozšíria rad ocenených osobností, ktorých je v pomyselnej sieni slávy takmer 200. Do aktuálneho ročníka nominovali obyvatelia kraja 40 zaujímavých mien z rôznych oblastí života.
viac
15.02.2022
Poslanci adresovali EK list, uchádzajú sa o financie na dopravné projekty
Ku kampani s názvom Chudobný bohatý región, ktorým sa Bratislavský samosprávny kraj (BSK) snaží presvedčiť Európsku komisiu (EK) o tom, že územie potrebuje viac eurofondov, sa pripojili aj krajskí a bratislavskí mestskí poslanci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %