Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
28.10.2023 08:55

MIRRI žiada od župy nezmyselné korekcie, dôvodom môže byť prečerpanie alokácie


BBSK - logo


Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrej Lunter dnes upozornil, že župa má vážne podozrenie, že niektoré korekcie, ktoré od samosprávneho kraja požaduje ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI), môžu byť účelové.


Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrej Lunter dnes upozornil, že župa má vážne podozrenie, že niektoré korekcie, ktoré od samosprávneho kraja požaduje ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI), môžu byť účelové. Ich cieľom má byť vrátenie peňazí rezortu, ktorý údajne rozdelil viac prostriedkov, než mal k dispozícii.

Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrej Lunter dnes verejnosť informoval o vážnom podozrení, že niektoré korekcie, ktoré od župy žiada MIRRI, by mohli byť účelové. Župa má indície, že rezort mal v programovom období 2014 – 2020 rozdeliť viac prostriedkov na projekty IROP, než bola celková alokácia pre Slovensko.

„V ostatných týždňoch začínajú nie len nám, ale aj množstvu iných samospráv prichádzať korekcie na eurofondové projekty za predchádzajúce programové obdobie. Na tom by nebolo nič čudné, chyby sa občas stávajú, keby to tentokrát neboli aj úplne absurdné výtky s ešte absurdnejšími zdôvodneniami a podľa nášho názoru absolútne odfláknutými požiadavkami. Špeciálne preto, že sa jedná o projekty, ktorých schvaľovanie na samotnom ministerstve trvalo mesiace až roky, kým dostali finálnu pečiatku,“ povedal Ondrej Lunter.

Konkrétnym príkladom nezmyselných korekcií je podľa jeho slov projekt s názvom „Zlepšenie vzdelávacej a odbornej infraštruktúry v SOŠ“, ktorý sa týka banskoštiavnickej Strednej odbornej školy služieb a lesníctva.

Projekt rekonštrukcie školy vrátane verejného obstarávania za vyše milión eur bol riadiacim orgánom riadne skontrolovaný a schválený. Počas realizácie projektu sa cena z dôvodu neočakávaných stavebných prác po odkrytí stavby zvýšila. Zákon na takéto situácie myslí a v takomto prípade umožňuje navýšiť celkovú cenu zákazky.

„Napriek tomu sme o zvýšenie dotácie nežiadali s tým, že rozdiel uhradíme z vlastného rozpočtu. Na rekonštrukcii nám záleží a keby sme to riešili inak, tak tá rekonštrukcia sa zastaví a nedokončí možno nikdy. MIRRI nám však pred pár dňami oznámilo, že kvôli tomuto navýšeniu chce vrátiť 25% dotácie, vrátane tej časti, ktorú sme zaplatili z vlastného rozpočtu. Teda máme im vrátiť aj peniaze, ktoré nám nedali,“ vysvetlil banskobystrický župan.

Len v Banskobystrickom samosprávnom kraji pritom za projekty žiada MIRRI vrátiť viac ako 1,89 milióna eur.

„Táto informácia je pre nás natoľko závažná, že zvažujeme trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, pretože týmto konaním MIRRI reálne ohrozuje chod samospráv a spôsobuje hospodárske škody veľkého rozsahu. Nehovoriac o dopadoch na kvalitu života ľudí, pretože takéto korekcie sú brutálnym zásahom do chodu samospráv, špeciálne v tomto období,“ doplnil Ondrej Lunter.

Župan sa v tejto súvislosti obráti aj na novú vládu a rovnako na lídra opozície, aby sa touto situáciou urýchlene zaoberali.

„Je tu problém, ktorý sa netýka iba nás a ktorý treba riešiť v záujme poškodených samospráv. Toto sa nesmie politizovať, toto sa musí vyriešiť. Zároveň som požiadal novovymenovaného ministra MIRRI Richarda Rašiho, aby tieto korekcie zrušil a došlo k náprave pri krátení zdrojov,“ uzavrel Ondrej Lunter.

Autor: (ts-BBSK, Lenka Štepáneková)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.03.2020
Rúška na objednávku kraja šijú firmy v regióne, pridali sa divadlá aj školy
Nedostatok ochranných rúšok sa snaží Banskobystrický samosprávny kraj kompenzovať tým, že ich výrobu objednal u firiem v regióne. Látkové rúška dobrovoľne šijú aj v niektorých divadlách a stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK, pomôcť im môžete látkami.
viac
12.09.2020
Župa opäť ocenila pedagógov za ich celoživotnú prácu
Banskobystrický samosprávny tento rok ocenil prácu 52 pedagogických zamestnancov a zamestnankýň. Slávnostné stretnutia pri príležitosti ich odchodu do dôchodku sa konali v stredu 9. septembra v Banskej Bystrici a vo štvrtok 10. septembra v Lučenci.
viac
13.03.2021
Župa vyčlení peniaze na vznik nových zariadení pre seniorov
Banskobystrický samosprávny kraj prostredníctvom dotácií podporí rozvoj služieb pre seniorov v kraji.
viac
15.09.2021
Za kultúrou bez auta a s polovičnou zľavou: Kraj sa zapája do ETM
Banskobystrický samosprávny kraj pripravil v sobotu 18. septembra, počas Európskeho týždňa mobility, 50 percentné zľavy zo vstupného do múzeí a galérií. Zľavy poskytnú počas tohto dňa nielen krajské kultúrne inštitúcie, ale pripojili sa aj ďalšie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %