Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
28.05.2019 10:45

MK SR: Na tradičnú slovenskú kultúru prerozdelí tri milióny eur


Na snímke sprava ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková a predseda vlády SR Peter Pellegrini počas prezentácie projektu Ministerstva kultúry SR pod názvom Folklór – duša Slovenska v priestoroch Remeselného dvora v Očovej v piatok 1. marca 2019. Foto: TASR - Dušan Hein


Prostredníctvom projektu Folklór – duša Slovenska prerozdelí ministerstvo kultúry (MK) tento rok na aktivity v oblasti tradičnej slovenskej kultúry grantovú podporu spolu vo výške troch miliónov eur. TASR to potvrdila hovorkyňa rezortu Barbora Palovičová.


"Stalo sa tak, ako bolo deklarované počas tlačovej konferencie v Očovej 1. marca, že v prípade enormného záujmu žiadateľov o mimoriadnu výzvu Folklór – duša Slovenska bude táto výzva zvýšená o ďalšieho 1,5 milióna eur," povedala Palovičová. Mimoriadnu výzvu vyhlásil Fond na podporu umenia (FPU) koncom februára, prijal 1026 žiadostí o dotáciu.       

Súbory sa mohli uchádzať o podporu do 60 000 eur, pričom ich povinné spolufinancovanie predstavuje päť percent. Podľa rezortu kultúry sa tieto financie môžu využiť na pokrytie nákladov na vytvorenie nového predstavenia, nákup krojových kostýmov, vydanie CD, ale napríklad aj na cestovné náklady či výrobu príslušných propagačných materiálov. Individuálni umelci mohli žiadať o štipendium vo výške viac ako 5000 eur. Žiadosti na všetky projekty sú podľa riaditeľa Fondu na podporu umenia Jozefa Kovalčíka jednoduchšie, ako sú žiadosti uchádzajúce sa o podporu v samotnom fonde.       

Finančný príspevok na svoje aktivity v oblasti tradičnej ľudovej kultúry mohli žiadať profesionálne i amatérske folklórne súbory, ale i individuálni umelci a remeselníci. Dotačnú výzvu vyhlásil FPU 27. februára, žiadosti prijímal do 25. marca.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.12.2019
NRSR: Finančná podpora folklóru a knižníc sa posilní
Finančná podpora folklóru a obnovy knižníc na Slovensku sa posilní. Vyplýva to z novely zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva kultúry (MK) SR, ktorú v utorok poslanci Národnej rady (NR) SR schválili. Novelu predložili poslanci za Smer-SD Dušan Jarjabek a Ján Senko.
viac
23.07.2022
Dotácie na obstaranie nájomného bytu sa zvýšia
Ministerstvo dopravy a výstavby SR reaguje na rastúce ceny stavebných prác a materiálov zvýšením obstarávacích nákladov na obstaranie nájomných bytov. Cieľom je zabezpečiť výstavbu nových nájomných bytov a pokračovať v rozbehnutých projektoch.
viac
18.08.2023
Mesto nafukovaciu halu zatiaľ stavať nebude, nezískalo na ňu financie
Nafukovaciu halu mesto Humenné zatiaľ stavať nebude. Keďže na jej realizáciu nezískalo finančné prostriedky z Fondu na podporu športu, verejné obstarávanie muselo zrušiť. Z tlačového referátu mestského úradu to uviedol Marián Škuba.
viac
03.10.2023
Múzeum Andreja Sládkoviča získalo dotáciu z MK SR
Múzeum Andreja Sládkoviča, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Krupina, získalo zo schémy Ministerstva kultúry SR Obnovme si svoj dom ďalšiu dotáciu, a to na tretiu etapu svojej obnovy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %