Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
18.05.2024 10:10

MK SR: Príspevok štátu cirkvám by sa mal upravovať podľa rastu minimálnej mzdy


Ilustračná snímka (TASR)


Výška príspevku štátu cirkvám by sa mala upravovať mierou rastu minimálnej mzdy. Upraviť by sa malo aj rozdelenie príspevku štátu medzi jednotlivé cirkvi. V roku 2025 by mali cirkvi dostať jednorazové zvýšenie príspevku.


Zmeny prináša návrh novely zákona o finančnej podpore cirkví a náboženských spoločností, ktorý predložilo Ministerstvo kultúry (MK) SR do medzirezortného pripomienkového konania. Cieľom úpravy je zvýšiť solidaritu s menšími cirkvami a zabezpečiť pri financovaní lepšiu predvídateľnosť a transparentnosť.         

Výška príspevku štátu cirkvám je v súčasnosti upravovaná podľa miery inflácie v hospodárstve SR a miery valorizácie platov zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme. "Tieto ukazovatele sa nahradia len mierou rastu minimálnej mzdy. Ide o výrazné zjednodušenie výpočtu a vyššiu predvídateľnosť finančného dosahu na štátny rozpočet, keďže tento ukazovateľ je známy každoročne už v polovici rozpočtového obdobia," uviedlo MK v dôvodovej správe. Každej cirkvi sa tak má zabezpečiť rast príspevku podľa miery rastu minimálnej mzdy. Medziročné zvýšenie príspevku štátu sa navrhuje na 1,1-násobok sumy nárastu príspevku štátu podľa tejto miery rastu minimálnej mzdy.         

MK navrhuje, aby každá cirkev dostala z príspevku štátu rovnakú sumu ako v predchádzajúcom roku zvýšenú o mieru medziročného rastu minimálnej mzdy. Zo zvyšku celkového medziročného zvýšenia príspevku štátu dostane každá cirkev ešte časť podľa pomeru počtu jej veriacich.         

"Mnohým cirkevným subjektom príspevok štátu nepostačuje ani na vyplácanie minimálnej mzdy," uviedla ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS). Pripomenula, že v súčasnosti cirkvi používajú až 97 percent príspevku na mzdové náležitosti. "Priemerná mzda duchovného v roku 2023 bola z príspevku štátu 763 eur," upozornila.         

Novela zákona prichádza aj so zvýšením, respektíve znížením sumy príspevku štátu pre konkrétnu cirkev. Zvýšenie alebo zníženie počtu veriacich konkrétnej cirkvi o viac ako desať percent zistené v sčítaní obyvateľstva by malo mať za následok zvýšenie alebo zníženie sumy príspevku pre túto cirkev o jednu tretinu percentuálneho zvýšenia alebo zníženia.         

V roku 2025 by mali podľa návrhu cirkvi dostať jednorazové zvýšenie príspevku štátu o 5,9 milióna eur. Cieľom je čiastočne kompenzovať prudký nárast minimálnej mzdy v porovnaní s rastom príspevku štátu od roku 2019.         

Zákon o finančnej podpore cirkví a náboženských spoločností sa naposledy menil v októbri 2019, vtedajšia úprava revidovala model, ktorý platil od polovice 20. storočia. Účinnosť novely navrhuje MK od 1. januára 2025.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.01.2019
Malacky: náklady na stravu škôlkarov dorovná mesto
V zmysle nového zákona majú od 1. januára 2019 deti posledného ročníka materských škôl nárok na dotáciu od štátu na stravovanie. Tá predstavuje 1,20 eura na každé dieťa za každý deň, v ktorom sa zúčastnilo na výchovno-vzdelávacej činnosti v materskej škole a odobralo stravu.
viac
07.10.2020
Otvorené výzvy ÚPSVR na podporu zamestnávania
Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny vyhlasuje možnosť predkladania žiadostí o poskytnutie finančného príspevku na podporu vytvárania pracovných miest pre uchádzačov o zamestnanie.
viac
30.08.2021
Minimálna mzda sa v roku 2022 vypočíta podľa vzorca v zákone o minimálnej mzde
Minimálna mzda sa v budúcom roku vypočíta podľa vzorca v aktuálnom zákone o minimálnej mzde a bude vo výške 646 eur, keďže rokovanie predstaviteľov Hospodárskej a sociálnej rady SR neprinieslo výsledok v podobe dohody o výške minimálnej mzdy na rok 2022.
viac
22.02.2024
ZAaRES pomohli cirkvi s vyčistením a úpravou drevín na kalvárii
Banskobystrická kalvária je vyhľadávaným miestom mnohých obyvateľov i návštevníkov mesta pod Urpínom. S vyčistením celej lokality a úpravou drevín pomohli v uplynulých dňoch rímskokatolíckej cirkvi pracovníci Záhradníckych a rekreačných služieb (ZAaRES), aby ju s prichádzajúcou jarou zatraktívnili.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %