Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
04.08.2021 08:45

Mláďa myšiaka hôrneho odchovali vo svojom hniezde orly kráľovské


Orol kráľovský (Aquila heliaca).


Mimoriadne nezvyčajnú situáciu v jednom z hniezd orlov kráľovských zaznamenali členovia Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Ponitrie. Pri kontrolách hniezd orlov z dôvodu krúžkovania mláďat zistili, že orly kráľovské odchovávali vo svojom hniezde mláďa myšiaka hôrneho.


„Takúto situáciu sme v hniezde orlov za viac ako 40 rokov, čo sa venujeme ich monitoringu, nezažili. Dokonca ani z územia Slovenska nepoznáme žiaden podobný prípad,“ zhodli sa Stanislav Harvančík, Ladislav Šnírer a Viliam Šumichrast zo Správy CHKO Ponitrie.

Z okolitých krajín je známe odchovanie mláďat myšiaka orlami kráľovskými len jedenkrát z Maďarska. V roku 2014 našli v hniezde orlov kráľovských s dvomi mladými orlami vo veku päť - šesť týždňov aj dve živé mláďatá myšiaka vo veku tri - štyri týždne. Odborníci predpokladali, že orly priniesli živé mláďatá myšiakov, vybraté z hniezda, do svojho hniezda ako korisť. „Keď ich priniesli do hniezda, začali pýtať potravu, a tak ich začali popri svojich mláďatách kŕmiť. Vtáky totiž nedokážu rozlišovať mláďatá vo svojom hniezde, takže v ňom kŕmia všetko, čo od nich pýta potravu. Preto aj mladú kukučku kŕmia v hniezde rôzne druhy spevavcov,“ skonštatovali ochranári.

Z územia Slovenska sú známe prípady z minulosti, keď myšiaka odchovali orly skalné a krikľavé. V Maďarsku okrem prípadu orla kráľovského to boli štyrikrát orliaky morské, ktoré priniesli do svojho hniezda živé mladé myšiaky ako korisť. V prípade CHKO Ponitrie sa však pravdepodobne stalo niečo odlišné.

„Orly si postavili nové hniezdo už v priebehu januára, zdržiavali sa v okolí. Vajíčka znášajú najskôr koncom marca, ale častejšie až v prvej polovici apríla. Vtedy začínajú znášať aj myšiaky, ktoré sa snažili privlastniť si hniezdo orlov a zniesli do neho svoje vajce. Orly ich vyhnali, zniesli k myšiakovmu vajcu minimálne jedno svoje a zahrievali zmiešanú znášku. Keďže inkubačná doba u myšiaka je v priemere o desať dní kratšia ako u orlov, mladý myšiak sa vyliahol ako prvý a svoje mláďa už orly nevysedeli. Zahynulo vo vajci, čo sme zistili následným rozborom orlieho vajíčka po úspešnom vyletení myšiaka z hniezda,“ opísali členovia Správy CHKO Ponitrie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.04.2021
Dobrovoľníci vyniesli zo zoborských lesov dve tony odpadkov
Dobrovoľníci a ochrancovia prírody vyniesli aj tento rok zo zoborských lesov množstvo odpadkov. V poradí 12. ročník Jarného čistenia Zobora zorganizoval Nitriansky horský spolok v spolupráci s mestom Nitra, Správou Chránenej krajinnej oblasti Ponitrie a Strážou prírody Ponitrie.
viac
11.06.2021
V SR zaznamenali ázijského invázneho komára Aedes japonicus japonicus
Monitoring inváznych druhov komárov v roku 2020 odhalil nový druh aj na Slovensku. Ide o pôvodne ázijského komára Aedes japonicus japonicus. Výskyt tohto druhu neovplyvňuje iba biodiverzitu, no môže mať aj medicínsky dosah, pretože invázne komáre sú prenášače veľkého spektra patogénov.
viac
04.08.2021
Nitra pripravuje mobilný zber kuchynských tukov
Mesto Nitra pripravuje mobilné zbery kuchynského oleja a tuku. Novinku plánuje spustiť po prázdninách, prvý zber sa bude konať 10. a 11. septembra.
viac
25.02.2023
Na Kysuciach budú počas víkendu monitorovať veľké šelmy - vlka, rysa a medveďa
Získanie nových a doplnenie celoročne sledovaných informácií o výskyte veľkých šeliem je hlavným cieľom víkendového (25. – 26. 2.) medzinárodného zimného monitoringu na území Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Kysuce. Informoval o tom komunikačný odbor Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %